Читај ми!

Адетокумбо спречио велики преокрет Хрватске - Грци уписали прву победу

Кошаркаши Грчке победили су у Милану репрезентацију Хрватске резултатом 89:85 у утакмици првог кола Групе Ц Европског првенства. Најбољи на мечу били су Јанис Адетокумбо и Тајлер Дорси са по 27 постигнутих поена.

Репрезентативци Грчке су током већег дела утакмице имали велику резултатску предност, која је пред крај првог полувремена износила и највећих 19 поена.

Успели су Хрвати да одговоре бољом и храбријом игром у трећој и четвртој деоници и у два наврата приђу на само два поена заостатка, али нису могли да направе преокрет поред расположених Дорсија и Јаниса Адетокумба.

Дорси и Адетокумбо су завршили утакмицу са по 27 постигнутих поена, док је код Хрвата најефикаснији био Бојан Богдановић са 19. Један мање постигао је Крунослав Симон. Адетокумбо је у статистику уписао и 11 ухваћених лопти.

Утакмицу су боље отворили Хрвати са седам везаних поена, од којих је пет постигао Бојан Богрдановић, али су Грци веома брзо одговорили са 8:0. Мучили су Хрвате добром одбраном, а Тајлер Дорси је од самог почетка био најрасположенији у нападу.

Доскорашњи кошаркаш Олимпијакоса је већ у првој четвртини постигао 10 поена, а из прва четири покушаја за три поена био је непогрешив.

Све већој предности Грчке доприносили су кошевима и браћа Костас и Јанис Адетокумбо, а прва четвртина, после које су Грци водили 24:16, завршена је офанзивним скоком и поенима кошаркаша Партизана Јаниса Папапетруа, после два промашена слободна бацања Аграваниса.

Већ на старту другог дела игре стекли су репрезентативци Грчке и двоцифрену предност, али су Мавра и Богдановић са четири брза поена вратили наду Хрватима и приморали Итудиса да затражи свој први тајмаут на утакмици, после којег је Дорси наставио тамо где је стао.

Погодио је две тројке и двојку из контранапада и довео Грке на до тада највећих 13 поена разлике.

Слукас и Јанис Адетокумбо су наставили да погађају кош Хрвата из свих позиција, па је пет минута пред крај првог полувремена било већ 19 разлике за екипу у плавим дресовима.

Дорси је прво полувреме завршио са 20 постигнутих поена, уз само три промашаја из игре из 10 покушаја. Двоцифрен је био и Јанис Адетокумбо са 12, па су само њих двојица постигли више поена него цела хрватска репрезентација и обезбедили свом тиму значајну предност пред одлазак на одмор - 46:30.

И друго полувреме почело је са четири узастопна поена репрезентације Хрватске. Смит, Симон и Зубац су се поентерски придружили Бојану Богдановићу, Хрвати су смањили број изгубљених лопти, па се предност Грчке, која није била шутерски расположена као током првих 20 минута игре, постепено топила.

Четири минута пред крај треће деонице спутили су се Хрвати на једноцифрен заостатак, а врло брзо пришли и на само минус два.

Поново је Дорси погодио важну тројку, вратио својој репрезентацији лагоднијих пет поена предности, која је до краја треће четвртине поново порасла на плус осам - 70:62.

У последњој деоници су Хрвати поново озбиљно запретили у два наврата. Прво је Симон погођеном тројком четири минута пре краја спустио вођство Грчке на четири поена, али су брзо одговорили Дорси и Аграванис.

Деловало је да ће Грци исконтролисати резултати и сигурно привести утакмицу крају, али је на два минута пред крај меча Смит добрим продором поново приближио Хрвате на само минус четири.

Нису Грци искористили важан напда након тајмаута селектора Итудиса, а Симон је својим коше неочекивано увео утакмицу у потпуно неизвесну завршницу.

Још једном су се Хрвати успешно одбранили, али је Зубац са друге стране промашио изједначење, после чега је Адетокумбо атрактивно закуцао на асистенцију Калатеса.

Хрвати нису поентирали у наредна два напада - Симон је промашио тежак шут за три поена са једне ноге, а потом је Адетокумбо изблокирао Смита и на другој страни терена поготком уз фаул решио питање победника. Смит је погођеном тројком само ублажио пораз Хрватске - 89:85.

недеља, 28. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару