Decu daruje "Stara Raška"

Dragana Varaklić, osnivač kanadske humanitarne organizacije "Stara Raška" još od 2005. godine, o svakom Božiću deci nezaposlenih roditelja u Raškoj, Sjenici, Prijepolju, Novom Pazaru, Novoj Varoši daruje između 60 i 100 dolara.

Neretko polovinu prikupljenih sredstava izdvoje sami Varaklići da bi svake godine između 600 i 800 dece primilo ovu pomoć, javlja naš dopisnik iz Kanade Branka Dikanović Trbojević.

"Naš cilj je da pomognemo kad je najpotrebnije. Istina je da smo u početku mislili da će se situacija popraviti i da ćemo od pomoći deci čiji su roditelji nezaposleni i porodicama koje neretko žive od nečije penzije, izabrati neka druga polja za delovanje ali se to, na žalost, nije dogodilo", kaže Dragana Varaklić, koja je 2007. godine dobila priznanje Večernjih novosti za  Najplemenitiji podvig godine.

Kada su se pre tridesetak godina Dragana i Goran Varaklić, inžinjeri-tehnolozi, iz rodnog Prijepolja uputili za Kanadu, cilj im je bio da obezbede pristojan život za porodicu i da napreduju u struci. Danas su imućni ljudi, vlasnici uspešne kompjuterske firme, roditelji petoro dece (najstariji sin ima 28 godina, dok najmlađa i jedina ćerka, ima 15), poštovani u srpskoj zajednici u Torontu.

Ona dodaje da prikupljajući sredstva samo predočava kakva je situacija u raškoj oblasti, uverava zemljake u Kanadi da ne treba odustati zato što iznosi nisu veliki.

"Kad neko prikupi toliko dokumenata o nezaposlenosti, o broju dece , pribavi njihove krštenice pomoć mu je sigurno potrebna, a mi iz ove perspektive takođe znamo koliko je važno očuvati zemlju i narod na njoj. Svakog leta i ja i deca provedemo neko vreme u zavičaju i nama je uvek lepo ali naš narod tamo se, bukvalno, bori za opstanak i zato Stara Raška nastavlja da radi", ističe Dragana Varaklić.

Pomoć je prikupljana i na slavi ove organizacije, Sv. Simeon Mirotočivi, u prostorijama KUD Oplenac, kada je prikupljeno više od 20000 dolara koje će, kao i prethodnih 11 godina, biti podeljene deci nezaposlenih roditelja na jugu Srbije. Posle sečenja slavskog kolača i čim je kumstvo slave prešlo na novu porodicu, usledio je dramski program a potom, naravno, mini koncert prvog anasambla folklornog društva Oplenac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару