Читај ми!

Кућне соларне електране - како да постанемо и произвођачи и продавци струје

Представници државне управе пре извесног времена су најавили да ће 3. септембра бити расписан јавни позив за локалне самоуправе које ће субвенционисати пројекат обезбеђивања половине средстава за домаћинства која желе да поставе соларне панеле како би производила струју за сопствене потребе те да ће процедура бити иста као и за замену столарије. После тога, општине и градови ће објавити конкурс за избор фирми које ће обављати радове, а онда следи и позив за грађане. За субвенције ће моћи да конкуришу сви, без обзира да ли се ради о кућама, становима или стамбеним заједницама. У сусрет отварању јавног позива за помоћ државе заинтересованима који желе да постану сопствени произвођачи, а потенцијално и продавци електричне енергије, истраживали смо колико кошта изградња соларних електрана те када се и на које све начине таква инвестиција исплати.

Истраживања о насиљу у дигиталном простору указују да оно поприма велике размере, да постаје бруталније, а да је понашање младих на интернету ризично. Према једном од последњих истраживања, сваки трећи ученик у Србији је током протеклих годину дана доживео неко узнемиравајуће искуство на интернету, док је чак трећина ученика у исто време трпела или вршила насиље. Управо зато, Београдска отворена школа је, са још неколико партнерских организација, у сусрет почетку школске године објавила „Водич за дигиталну безбедност младих - заштита приватности и спречавање дигиталног насиља"у оквиру пројекта „Сачувај приватност - одупри се притиску".О садржају и значају "Водича" говориће гошћа "Магазина на Првом", једна од његових ауторки, Кристина Калајџић.

 

У сарадњи са Министарством просвете, Ротари клубови у Србији су покренули акцију набавке дронова за 670 основних школа на територији целе земље ради учења програмских језика који су предвиђени програмом информатике за ученике 5. и 6. разреда. О акцији ће говорити Владимир Матић, раније гувернер Ротари клубова у Србији и Црној Гори, сада задужен за грантове, а о многострукој практичној примени дронова, због чега су и уведени у школски информатички програм - Момир Алвировић, председник Асоцијације за беспилотне системе у привреди.

 

Најављујемо и прву премијеру Драме Српског народног позоришта у Новом Саду, представу "Голманов страх од пенала", као и програм 8. позоришног фестивала "Нови тврђава театар у Чортановцима".

 

Са вама - Елизабета Арсеновић.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи