Читај ми!

U pripremi novi brend Beograda – Beogradska rakija dunjevača

Beograd se ubrzano turistički oporavlja nakon korone. U prva četiri meseca ove godine, broj stranih gostiju je dupliran u odnosu na isti period lane. Ima ih iz celog sveta, najviše iz regiona, a za dobrodošlicu, Beograd im priprema novu – Beogradsku rakiju.

Gotovo tri godine u hrastovom buretu odležao je budući brend naše prestonice – Beogradska rakija. Poštujući ukus Beograđana koji najradije piju dunjevaču i Beogradska rakija je napravljena od tog voća. Sada je svečano otpečaćena i razblažena do prihvatljivog nivoa i uskoro će se naći u ponudi prestoničkih restorana, kafića i barova.

„Koliko god to nekome neobično zvuči, rakija je u Beogradu, ali i u celoj Srbiji za strane goste veoma važan element turističke ponude, uz naravno, ono što se ovde i dalje na istok zove, meze. I to je neki inicijalni pokušaj da pored svih beogradskih brendova napravimo još jedan i to bi bila onda ta Beogradska rakija“, navodi Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

U Banci rakije mnoge firme i pojedinci, po sopstvenoj želji prave svoju rakiju koju će otvoriti nekim važnim povodom, na primer, venčanja, rođenja.

„Rakija je čak i deo srpske mitologije. Mi koristimo rakiju kada nekog pozivamo na venčanje. Rakiju koristimo i u nekim tužnim trenucima kada je prosipamo na zemlju. Rakiju sa različitim biljem koristimo i kao lek, a ima i onaj izraz, 'rakija konekting pipl', tako da je ona izraz i našeg gostoprimstva i energije i duha Beograda“, smatra Branko Nešić iz Beogradske destilerije.

U planu je da se Beogradska rakija pakuje i u čokanje, jer je stranim turistima, naše tradicionalno žestoko piće, već godinama najpopularniji suvenir.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. април 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом