Читај ми!

Kesten je kralj posnih poslastica, kako napraviti najlepšu tortu

Posne poslastice su za domaćice izazov, a za goste praznik za oči i uživanje za nepca na posnim slavama. Kesten je kralj jeseni, ali i neizostavan sastojak kolača, rolata i torti. Mi vam nudimo recept za jednu od lepših torti sa kestenom.

Ako vaši ukućani i gosti vole kesten, nećete pogrešiti ako se odlučite za kesten rolat ili tortu.

Nema ih mnogo, ali posne torte su za prave sladokusce možda i lepše od onih sa puterom i jajima. Zbog sastojaka, svakako su kvalitetne.

Mi vam za predstojeći Nikoljdan predlažemo sledeći recept.

Potrebni sastojci za kore:

- 200 grama mlevenih oraha

- 150 mililitara meda

- 150 mililitara soka od pomorandže

- 200 grama šećera

- 2 vanilin šećera

- 300 grama brašna

- 1 kašika kakaoa

- 1 prašak za pecivo

- 100 mililitara ulja

Potrebni sastojci za fil: 

- 750 grama kesten pirea

- 50 grama džema od kajsije

- 200 grama seckanih oraha

- 3 kašike ruma

Za glazuru:

- 150 grama čokolade za kuvanje 

- par kašika vode ili grumen margarina 

- malo mrvica od kokosa i par pečenih i oljuštenih kestena 

Priprema:

Sastojci za koru se izmešaju i stave u veći pleh ili kalup za tortu. Kora se peče na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada je pečena, podeli se na tri dela.

Za fil se prvo sjedine i izmiksaju kesten pire, džem od kajsija i rum, a zatim se dodaju seckani orasi.

Svaka kora se premaže filom i poslažu se jedna na drugu.

Na kraju tortu preliti glazurom od čokolade i ukrasiti mrvicama kokosa i/ili sa nekoliko pečenih i oljuštenih kestena.  

понедељак, 14. април 2025.
18° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом