уторак, 14.12.2021, 06:00 -> 12:31
Извор: РТС
Kesten je kralj posnih poslastica, kako napraviti najlepšu tortu
Posne poslastice su za domaćice izazov, a za goste praznik za oči i uživanje za nepca na posnim slavama. Kesten je kralj jeseni, ali i neizostavan sastojak kolača, rolata i torti. Mi vam nudimo recept za jednu od lepših torti sa kestenom.
Ako vaši ukućani i gosti vole kesten, nećete pogrešiti ako se odlučite za kesten rolat ili tortu.
Nema ih mnogo, ali posne torte su za prave sladokusce možda i lepše od onih sa puterom i jajima. Zbog sastojaka, svakako su kvalitetne.
Mi vam za predstojeći Nikoljdan predlažemo sledeći recept.
Potrebni sastojci za kore:
- 200 grama mlevenih oraha
- 150 mililitara meda
- 150 mililitara soka od pomorandže
- 200 grama šećera
- 2 vanilin šećera
- 300 grama brašna
- 1 kašika kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 100 mililitara ulja
Potrebni sastojci za fil:
- 750 grama kesten pirea
- 50 grama džema od kajsije
- 200 grama seckanih oraha
- 3 kašike ruma
Za glazuru:
- 150 grama čokolade za kuvanje
- par kašika vode ili grumen margarina
- malo mrvica od kokosa i par pečenih i oljuštenih kestena
Priprema:
Sastojci za koru se izmešaju i stave u veći pleh ili kalup za tortu. Kora se peče na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada je pečena, podeli se na tri dela.
Za fil se prvo sjedine i izmiksaju kesten pire, džem od kajsija i rum, a zatim se dodaju seckani orasi.
Svaka kora se premaže filom i poslažu se jedna na drugu.
Na kraju tortu preliti glazurom od čokolade i ukrasiti mrvicama kokosa i/ili sa nekoliko pečenih i oljuštenih kestena.
Коментари