Читај ми!

„Izađi mi na teglu“ konačni obračun – majstori ajvara ukrstili varjače

Majstori ajvara, prekaljeni na lokalnim takmičenjima, već sedmu godinu zaredom dolaze u prestonicu na finale najvećeg gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu“, da ukrste varjače i provere ko je najbolji među najboljima.

Priprema ajvara počinje u vrtu ili na pijaci gde se biraju najlepše paprike, velike, mesnate, zdrave, ravne.

A onda paprike valja oprati, ispeći, oljuštiti, ocediti, samleti, upržiti, začiniti, sipati u tegle i složiti na policu. Samo nabrajanje poslova, oko pripreme ajvara, dovoljno je da se čovek dobro umori.

Još ako živite u stanu pa nemate dvorište, roštilj ili šporet „smederevac“, spremanje ajvara liči na nemoguću misiju. Zato taj posao mnogi prepuštaju profesionalcima. 

Finalistkinja Radojka Vujadinović iz kikindskog Udruženja „Suvača“ ne strahuje od konkurentkinja sa juga Srbije, jer je tajna njihovog uspeha u ljubavi prema ajvaru, ali i ljubavi ukućana prema ovom specijalitetu. 

Dragica Dabić iz Kuršumlije objašnjava da je pravi ajvar onaj koji je napravljen u razmeri tri prema jedan. Znači, od tri kilograma sveže paprike može se dobiti jedan kilogram ajvara.

Finalista Dejan Petrović iz Zaječara kaže da u ovako jakoj konkurenciji, možda nije broj jedan u pripremi ajvara, ali siguran je da zaslužuje bar drugo mesto.

Ajvar je kod nas bez konkurencije najpopularnija zimnica. Svi ga vole, a tokom zime postavljanje stola za ručak počinje iznošenjem tegle ajvara.

„Svake godine se trudimo da dodelimo određenu količinu sertifikovanog ajvara nekim ustanovama koje su ili za socijalno ugrožene porodice, ili za decu bez roditeljskog staranja i ukupno za sedam godina uspeli smo da podelimo tri hiljade tegli“, navodi Ljiljana Vukotić iz organizacionog odbora manifestacije „Izađi mi na teglu“.

Uz pomoć i podršku Vlade i Privredne komore, za učesnike karavana organizuju se radionice kako da započnu sopstveni posao. Organizatori kažu da je interesovanje veliko i da mnogi već uspešno plove preduzetničkim vodama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. април 2025.
15° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом