Kako se pravi i za šta je dobra soda voda

Soda voda nekada je bila neizostavano piće na svim prazničnim trpezama, a već tri decenije na našem tržištu pravi je raritet. U radionici manjoj od 20 kvadrata, sodadžijski zanat oživeo je Lozničanin Zoran Stevanović, i tako mnoge podsetio na ukus, ali i kvalitet ovog gotovo zaboravljenog napitka.

Na mašini proizvedenoj davne 1937. godine, sodadžija Zoran proizvodi napitak u kojem su nekada uživali mnogi. Zanat je učio od majstora iz Sombora, čija se porodica tim poslom bavila četiri generacije unazad.

„Ova proizvodnja je ručna proizvodnja, samim tim i kvalitet soda vode je pravi i razlikuje se od industrijske. S obzirom da su ljudi zaboravili na soda vodu, znači trideset godina je nema na tržištu, iz dana u dan ljudi se sećaju tih starih vremena“, kaže sodadžija Zoran Stevanović.

Uz Zorana, u proizvodnju uključili su i ukućani, a planiraju da od tog starog zanata razviju porodičan biznis. Uz sina, pomoć pruža i snajka Marija, koja je zadužena za marketing.

Za tri godine poslovanja, uspeli su, kaže, da pronađu i mušterije.

„Uglavnom su to ljudi srednjih godina koji već znaju šta je soda voda, i nekada su u mladosti pili špricer, ili klaker, ili samo soda vodu, dok smo naišli i na veoma dobre pozitivne rezultate i mlađe populacije na društvenim mrežama“, navodi Marija Stevanović.

Soda voda od mineralne, kaže sodadžija, razlikuje se mnogo, a proizvodi se isključivo ručno, tako što se obična voda pod pritiskom obogaćuje ugljen-dioksidom. 

„Soda voda je dobra za varenje, znači za gorušicu, otklanja gorušicu, može da se pije hladna kao osvežavajuće piće leti, ne hvata za grlo, samim tim što je omekšana niskomineralna voda koja u sebi nema soli a dobra je i za mešanje gustih domaćih prirodnih sokova“, ističe Zoran Stevanović.

Za ljubitelje soda vode, sodadžija ima recept, ali i uputstvo kako da se sa njom izbegne dehidratacija, spreči gorušica i gojaznost.

Uz to, savet daje i onima koji mogu, ili žele da u tom piću samo uživaju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. март 2025.
10° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса