четвртак, 12.03.2020, 14:25 -> 15:05
Извор: РТС
Med i lekovito bilje za jačanje organizma
Prvi Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda organizovan je u Vranju.
Lekovito, aromatično i začinsko bilje gaji se na plantažama, ali sakupljači ga najviše pronalaze u prirodi i beru od aprila do oktobra. Berba treba biti nežna kažu biljari, a 30 odsto biljke mora ostati na korenu. Osim pravilne berbe važno je i sušenje.
„Ima jedna biljka koja se suši isključivo na suncu, a to je divizma, ostalo bilje ne sme da se suši na suncu. Strogo hladovina, promaja, da bi ostala sveža biljka koja sadrži sve elemente u sebi“, objašnjava Stojan Mitić, travar iz Surdulice.
Sveže ili suvo, bilje se kombinuje sa medom, pčelari i biljari kažu da je to najbolja kombinacija kao preventiva ili lek protiv mnogih bolesti.
„Postoje razne kombinacije i razni sastavi. Znači, postoji kombinacija na primer za imunitet i tu uglavnom idu te biljke koje su odlične za čišćenje našeg organizma“, navodi Violeta Đurđić, iz Sokobanje.
„Mešavine meda i drugih pčelinjih proizvoda sa lekovitim biljem svakako su jedna odlična preventiva kako protiv virusnih oboljenja, tako i protiv bakterijskih oboljenja. Danas je nauka tu otišla dosta daleko u istraživanju“, kaže Dr Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.
Lekovito, aromatično i začinsko bilje u Srbiji se gaji na 2000 hektara, najviše u Vojvodini, ali potencijali su mnogo veći.
„Ne želimo samo da intenziviramo plantažno gajenje i da se kao takve, te biljke sirove izvoze, nego da više radimo na izgradnji prerađivačkih kapaciteta“, kaže Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
U budžetu grada Vranja, ove godine prvi put su izdvojene subvencije za cvećarstvo.
I država podstiče mlade poljoprivrednike, 5.500 mladih se javilo na konkurs za razvoj poljoprivrede. Za njihovu edukaciju, direktne podsticaje, ali i za ruralni razvoj, izgradnju objekata i prerađivačkih kapaciteta ove godine, izdojeno je 40 milijardi dinara.
Коментари