Med i lekovito bilje za jačanje organizma

Prvi Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda organizovan je u Vranju.

Lekovito, aromatično i začinsko bilje gaji se na plantažama, ali sakupljači ga najviše pronalaze u prirodi i beru od aprila do oktobra. Berba treba biti nežna kažu biljari, a 30 odsto biljke mora ostati na korenu. Osim pravilne berbe važno je i sušenje.

„Ima jedna biljka koja se suši isključivo na suncu, a to je divizma, ostalo bilje ne sme da se suši na suncu. Strogo hladovina, promaja, da bi ostala sveža biljka koja sadrži sve elemente u sebi“, objašnjava Stojan Mitić, travar iz Surdulice.

Sveže ili suvo, bilje se kombinuje sa medom, pčelari i biljari kažu da je to najbolja kombinacija kao preventiva ili lek protiv mnogih bolesti.

„Postoje razne kombinacije i razni sastavi. Znači, postoji kombinacija na primer za imunitet i tu uglavnom idu te biljke koje su odlične za čišćenje našeg organizma“, navodi Violeta Đurđić, iz Sokobanje.

„Mešavine meda i drugih pčelinjih proizvoda sa lekovitim biljem svakako su jedna odlična preventiva kako protiv virusnih oboljenja, tako i protiv bakterijskih oboljenja. Danas je nauka tu otišla dosta daleko u istraživanju“, kaže Dr Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Lekovito, aromatično i začinsko bilje u Srbiji se gaji na 2000 hektara, najviše u Vojvodini, ali potencijali su mnogo veći.

„Ne želimo samo da intenziviramo plantažno gajenje i da se kao takve, te biljke sirove izvoze, nego da više radimo na izgradnji prerađivačkih kapaciteta“, kaže Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U budžetu grada Vranja, ove godine prvi put su izdvojene subvencije za cvećarstvo.

I država podstiče mlade poljoprivrednike, 5.500 mladih se javilo na konkurs za razvoj poljoprivrede. Za njihovu edukaciju, direktne podsticaje, ali i za ruralni razvoj, izgradnju objekata i prerađivačkih kapaciteta ove godine, izdojeno je 40 milijardi dinara.

понедељак, 31. март 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом