Divlja svinja najljući neprijatelj Dalmatinaca

Najljući neprijatelj dalmatinskih poljoprivrednika je postala divlja svinja. Oni na sve strane traže pomoć jer se, kažu, svinja toliko nakotila u tom području da se ne bi čudili da je zateknu i u svojim kućama.

Дивља свиња најљући непријатељ Далматинаца Дивља свиња најљући непријатељ Далматинаца

Pomoć traže poljoprivrednici s Pelješca, Brača, Hvara, Mljeta i Korčule, iz sve četiri dalmatinske županije. Meštani pričaju da je divlja svinja gora od bolesti, kiše, grada, žega i zime zajedno.

Nakotila se toliko da se ne bi čudili da im se pogosti u dnevnim boravcima, kada je, kako kažu, već prisvojila povrtnjake, vinograde i maslinjake, piše splitska Slobodna Dalmacija.

„To je Sodoma i Gomora, to je narodni neprijatelj. Lukava je, snažna, rogopadna, divlja. Vrlo je opasna. Toliko da je jedan naš lovac iz Svirača nedavno morao do jutra da visi na stablu, jer ga je negde dole čekao razjareni vepar. Da li treba nekog svinja stvarno da ubije, kako bi se shvatilo da mi na Hvaru živimo pod terorom tog divljeg monstruma? Ona na ostrvu nema prirodnog neprijatelja. Da li treba da izazovemo puč da bi neko shvatio kakvu mi bitku bijemo?“, požalili su se ovom splitskom dnevniku meštani Svirče.

Divlja svinja ne preza ni od čega, ždere i tamani, pričaju Bračani, koji kažu da jede čak i jaganjce. Čim se malo zađe u dalmatinsku prirodu, vreba iz žbunja, trči preko puta i napada vozila, braneći svoju prasad.

Na udaru su ljudi s kopna, ali ponajviše oni s ostrva, kod kojih su se odomaćile više od kućnih mačkaka, piše list i dodaje da meštani sada traže izmenu zakona kako bi se znalo u čijoj su nadležnosti ovakve situacije.

Prirodni neprijatelj divljih svinja je jedino vuk.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи