Читај ми!

Preminuo Krunoslav Kićo Slabinac

Krunoslav Kićo Slabinac, hrvatski i jugoslovenski pevač i kompozitor iz Osijeka, preminuo je danas u 77. godini, javljaju hrvatski mediji.

Kićo Slabinac se još od kraja jula nalazio na lečenju u Kliničko-bolničkom centru „Rebro“ u Zagrebu gde mu je urađena operacija na srcu i tri bajpasa. Od tada je bio na intenzivnoj nezi i u indukovanoj komi.

Pre nekoliko dana trebalo je da bude odvojen od respiratora, ali mu se stanje iznenada pogoršalo. Dobio je upalu pluća i infekciju.

Kićo Slabinac je muzikom i glumom počeo da se bavi još u osnovnoj školi. Svirao je tamburicu i glumio u dečjem pozorištu.

Muzičku karijeru je započeo sa rok grupom Tornado, zatim je prešao u Kon Tiki, da bi se pre otpočinjanja solo karije najduže zadržao u bendu Dinamit.

Po povratku iz JNA, Slabinac se okreće solo karijeri, seli se u Zagreb i nastupa izvodeći pesme Toma Džonsa i Elvisa Preslija. Upoznaje kompozitora i producenta Nikicu Kalođeru, koji će mu 1969. godine omogućiti nastup na Festivalu u Splitu, sa pesmom Samo zbog ljubavi.

Prva ploča koju je objavio 1971. godine sa numerom Plavuša do danas je jedna od evergrin pesama u celom regionu.

Krunoslav Slabinac vrlo brzo je postao jedan od najpopularnijih pevača na prostoru bivše Jugoslavije, a njegove pesme Plavuša, Pokloni mi jedan dan, Zbog jedne divne crne žene, Tri slatke riječi postale su veliki hitovi.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri, Krunoslav Slabinac je sarađivao s brojnim autorima pa su tako, između ostalih, njegove pesme potpisivali i Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić…

Na dvostrukom albumu pod nazivom Zlatna kolekcija, koji je objavila „Croatia Records" 2006. godine nalaze se njegovi najveći hitovi, od zabavnih do izvornih narodnih pesama.

Kićo Slabinac je bio i saborski zastupnik iz redova HDZ-a.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару