субота, 14.08.2021, 00:25 -> 17:15
Извор: РТС
Аутор: Предраг Стојковић
Hajdučki ćevap, kajmak, kiseli kupus i - truba: Sabor u Guči se zahuktava
Tradicionalni pozdravom „Dobro došli - dobrima došli“, domaćini jubilarnog 60. Sabora trubača poželeli su gostima dobrodošlicu u prestonicu srpske trube – Guču.
Nakon prošlogodišnje pauze, ponovo je pucanje prangija, saborska himna i zdravica bila uvod za trodnevnu trubačku feštu.
U vreme Sabora trubača, varošica Guča otvori vrata za brojne goste sa svih meridijana.
Ove godine, zbog pandemije, najbrojniji su domaći turisti.
Najuporniji stranci, trajno su u svoj kalendar upisali muzičku manifestaciju zbog koje će, kažu, uvek pronaći način da dođu u Srbiju.
Karnevalska atmosfera, muzika i gostoprimstvo, glavni su magnet za goste.
Ali gastronomija, kažu, obezbeđuje energiju, koju je najbolje utrošiti u ritmu truba. A dragačevska trpeza je bogata.
„I ove godine smo našim gostima spremili samo ono najbolje što vole. Specijalitete Guče: jagnjeće i praseće pečenje, hajdučki ćevap, kiseli kupus. Uz to su neizostavni i sir, kajmak, proja i domaća pogača i sve što uz to ide", rekla je Sara Broćić, menadžerka „Broćića avlije".
Organizatori od ove godine planiraju da zvuci trube budu dominantni, ali da kulturni program bude oplemenjen kvalitetnim sadržajima.
Gosti da imaju dobar provod, koji će im pružiti majstori trube, ali i oni koji se bore za majstorsko pismo.
„Mi za sada imamo 2018, na 58. Saboru trubača u Guči, osvojili smo jednu od najdražih nagrada, nagrada publike – Zlatna truba. Po pravilniku, još dve su nam potrebne nagrade od glavnih nagrada čime stičemo pravo da budemo jedni od naših kolega, Požežana i ostalih, kao majstori trube", kaže Marko Trnavac, šef trubačkog orkestra iz Mršelja.
Guči predstoji vikend sa najdužim noćima, ispunjenim zvucima brojnih trubačkih orkestara.
Коментари