Читај ми!

Dani vina na Fruškoj gori, a gde je vino, tu su i domaći sremski proizvodi

U susret beogradskom Sajmu turizma na Fruškoj gori su održani Dani vina. Organizatori su želeli da predstave potencijale vinskog turizma koji može da sačuva naša sela.

U fruškogorsko selo Rivica ima oko 500 stanovnika, ali su ove godine ugostili skoro tri hiljade posetilaca na „Danima vina“. Već više od 20 godina Rivičani slave vino, a gde je vino tu su i domaći sremski proizvodi koji privalače posetioce od Novog Sada do Leskovca.

„Suština ove manifestacije jeste da se utvrdi čije vino je bolje u našem selu, s obzirom da Rivica važi za selo gde je svaka kuća mala fabrika vina i da svaka kuća proizvodi vino da l' za sopstvene potrebe, ili u komercijalne svrhe. Imamo negde oko pet registrovanih vinarija“, navodi Goran Eror rganizator „Dana vina" u Rivicama.

Jedna od njih je i „Komuna“ koja se nalazi na južnim padinama Fruške gore. Donedavno su se ovde nalazila tri neupotrebljiva objekta – stari podrum, devastirana vodenica iz 1763, po poslednjem vodeničaru poznata kao deda Đurina, jedna od najstarijih u Vojvodini, i svinjac.

Dolaskom porodice Vlahović, a pre svega Marka i Matije, na ovom prostoru nikao je salaš. Matija je diplomirani ekonomista. Ekonomiju je završio u Rusiji, a Marko je turzmolog sa diplomom iz Švajcarske.

Vinarija „Komuna“ za proizvodnju svojih vina koristi 20 hektara sopstvenih vinograda. Na vinogradima, kažu domaćini, čuje se najleši cvrkut fruškogorskih ptica.

„Mi se nalazimo u Nacionalnom parku Fruška Gora i to su sve ptice sa ovog područja. Kada je lepo vreme, prvo što primetite kada dođete kod nas u vinariju je cvrkut ptica. To je nešto prvo što smo spazili kada smo došli na ovaj lokalitet i onda smo odredili svakom vinu ptičicu koja odgovara karakteru vina“, objašnjava Matija Vlahović iz vinarije „Komuna“.

Ovde se poštuje i priroda i tradicija. Na samom slašu, uz domaća vina, lokalni proizvodi dobrih komšija, a u ponudi je sve od starinskih jela do potaža i kuvarskih specijaliteta mlađeg brata Marka.

среда, 23. април 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом