Jastrebac, planina na kojoj je rođen zmaj

U svetu i kod nas sve je privlačniji koncept aktivnog odmora za one koji vole fizičku aktivnost, neguju zdrav duh i svoje slobodno vreme žele da provedu na kvalitetan način. Najšumovitija planina na Balkanu u neposrednoj blizini Kruševca je svakako pravo mesto za one koji uživaju u prirodi i rekreaciji.

Šta videti tokom avanture istraživanja postojbine zmaja od Jastrepca.

Smaragdna boja planine čiji masiv dominara nad dolinom Rasine već na prvi pogled privlači, obećava i osvaja. Neke je toliko opčinila da su bez razmišljanja napustili beogradski asfalt i gužvu.

"Imamo neki plan da bude ne samo biciklizam turizam, ko želi prirodu da se popne na Jastrebac, da se prošeta. Mi smo krenuli u to malo, ali nismo to još priveli kraju, ali eto nadamo se da će to da bude uspešno", kaže Ivana Marinković iz Lomnice.

Na dvotočkašu ili autom, putem kroz živopisne predele. Uz Jastrebačku reku stara pomeljara. Skoro vek i po vodenični kamen žito pretvara u najfiniju proju.

"Svakome se svidelo, kaže mnogo lepo ja sam ovde rodjen, reko tu lepotu mnogo i ne prepoznajem. Ima li priča o vampirima? Bilo nekad sad toga nema", priča Stojan Đurđević, vodeničar iz sela Buci.

Jastrebac baš kao i vodenica ima svoju priču i turističku predistoriju. Nekada omiljeno izletište, danas u srcu stoletnih bukovih šuma novi koncept, "Lejk rizort".

Usluga, atraktivni sadržaji i besplatni vaučeri Ministarstva turizma rezultirali su popunjenim kapacitetima od maja do oktobra.

"Osim prirode tu je i veštačko jezero, avantura park koji već evo drugu sezonu radi kako treba, imamo tu dečije mobilijare, veštačku stenu, adrenalin park imamo zip lajn u povratnom smeru, tako da jedna mala planina , ali kompaktna", navodi Vladica Milutinović iz Jastrebac "Lejk rizorta".

Ono što Jastrebac čini posebnim jesu njegova pitomost i prostranstvo. Gusta šuma ispresecana brojnim potocima.

Novinar RTS-a Dragoslav Gogić kaže da su kruševački planinari trasirali oko 150 km pešačkih staza ovde na Jastrepcu.

Preko Jastrepca prolazi i čuveni Evropski pešački put E7 preko Sokolovog kamena i Bele Stene, a imamo i dve staze zdravlja. Od jezera do crkvice Sveta Petka i od planinarskog doma sve do Ribarske Banje.

Netaknuta priroda, vazduh koji omamljuje, utabane staze koje vode do svetih mesta i predela sa kojih se pruža jedinstven pogled.

"Za planinarenje znači, bez kačketa, bez kreme za sunčanje. Non-stop kroz šumu se prolazi, predivno je", dodaje planinar Georgije Aranđelović.

Ni oni najuporniji koji su se ispenjali uz sve vrhove, pa i Zmajevac, nisu naišli na zmaja čija je ovo, prema legendi postojbina, ali jesu na divljač u lovištu koje se prostire na više od 400 hektara i Jasterebac čini još atraktivnijom turističkom destinacijom.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару