Razvojni put grafike

U savremenom trenutku koji forsira brzinu, ubrzava se i razvoj grafike nizom tehnoloških inovacija. Od drvoreza, preko bakroreza i bakropisa, litografije, sve do pojave interneta, elektronske štampe i slike, priča o pojavi grafike dobija novi smisao.

Od pronalaska pokretnog sloga, za koji je zaslužan Johan Gutenberg, nemački štampar, ubrzava se prenos informacija, slike i reči. Danas, u eri vrtoglavog razvoja grafike, gotovo da ne možemo da zamislimo kakav je revolucionarni odjek imao taj pronalazak u 15. veku!

Matrica ‒ proces ‒ otisak

U likovnim umetnostima grafička disciplina deli ravnopravno mesto sa slikarstvom i vajarstvom. Možda čak i više od ostalih disciplina izražava duh vremena ne gubeći od svoje osnovne funkcije: jezgrovitost, brzina, lakoća komunikacije.

Za grafiku se može reći da je tzv. hroničar epohe. Nekada je imala ulogu posrednika, nekada pokretača društvenih ideja.

Naziv grafika potiče od grčke reči „graphein" što znači ‒ pisati, urezivati. Primeri iz grčke epohe, cilindrični pečati iz Mesopotamije, ili vizantijski vladarski pečati ukazuju na to da su razne kulture koristile tehniku otiskivanja.

Međutim, bila je potrebna hartija da grafika kao samostalna likovna disciplina nađe svoj potpuniji izraz.
Iako je bila poznata još u staroj Kini, hartija je u Evropu dospela znatno kasnije, prelazeći iz Kine u Arabiju, odatle preko Španije i Italije u Nemačku ‒ u kojoj su u 14. veku osnovane prve radionice za proizvodnju hartije.

Stoga, ima smisla da je baš nemački pronalazač Johan Gutenberg došao na ideju o štampanju pokretnim slovima. Izlivajući slova iz metala i sastavljajući redove i stranice, usavršio je štamparsku mašinu i otvorio put ekspanziji grafike.

Masovni mediji, kao složeniji vid grafičkog izražavanja, brišu granice u komunikaciji i otvaraju put za različita iskustva. A podsećanje na inovativne ideje nemačkog štampara iz 15. veka pruža Gutenbergov muzej u Majncu, osnovan 1900. godine ‒ na petstotu godišnjicu njegovog rođenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару