Врата Лувра затворена за посетиоце, а Ван Гогове „Сунцокрете“ нема ко да гледа

Ширење корононавируса у свету проузроковало је затварање неких од најчувенијих светских музеја и културних институција од Токија до Милана, а у недељу су стотине посетилаца осталe испред зтворених врата музеја Лувр у Паризу.

Најпосећенији музеј на свету, париски Лувр, без претходне најаве, у недељу је остао затворен за посетиоце.

Реке посетилаца слиле су се, уобичајено за недељу, у двориште Лувра чекајући отварање.

После вишесатног чекања, управа Музеја је на својим налозима на друштвеним мрежама обавестила посетиоце да је у току састанак о спровођењу превентивних мера због појаве коронавируса, а на основу упутстава које су стигле из ресорног министарства.

Врата Лувра тако су остала затворена за посетиоце без информације до када музеј неће радити.

Међу погођеним музејима у Италији су венецијанска колекција Пеги Гугенхајм, Дуждева палата на Тргу Светог Марка и Музеј дел Ветро.

Затворена је и чувена оперска кућа Миланска скала, Фондација „Прада“ и катедрала Дуомо ди Милано док је у Торину затворен Музеј савремене уметности „Кастело ди Риволи“.

Галерија Алма Зеви у Венецији саопштила је да ће бити затворена до 2. марта, а Викторија Миро да ће њена галерија остати затворена до 3. марта.

У јужнокорејској престоници Сеулу, где је пријављено преко 600 случајева коронавируса, музеји такође трпе.

Затворене су утицајне културне институције укључујући Музеј уметности „Самсунг“, Национални музеј модерне и савремене уметности и Национални музеј Кореје.

Како су се Ван Гогови Сунцокрети нашли у „карантину“

У Јапану ће до 13. марта бити затворен токијски Музеј уметности „Мори“, а у зависности од „будућих околности“ тај временски оквир можда ће бити продужен, пише на веб страници музеја.

Токијски национални музеј и Национални музеј Кјота биће затворени до 16. марта, а Музеј модерне уметности у Токију биће затворен до 15. марта. Међу осталим институцијама које су погођене затварајима су Музеј „Незу“ у Токију, Национални уметнички музеј у Осаки и Архитектонски музеј на отвореном Едо-Токио у Коганеју.

Токијски Национални музеј западне уметности припремао се да 3. марта отвори путујућу изложбу са 60 радова, укључујући Сунцокрете Винсента ван Гога, из Националне галерије у Лондону али ће остати затворен бар до 16. марта.

Затварање музеја у Јужној Кореји и Италији прати вест да ће чувена аукцијска кућа Сотбис преселити све планинарне аукције у априлу из Хонгконга у Њујорк због ограничења путовања повезаних са вирусом.

Због ширења вируса у Хонгконгу је такође, отказан Арт Базел, а затворени су музеји широм Кине.

Тако је Кинески центар за савремену уметност УЦЦА био приморан да одложи три изложбе због препоруке званичника да остане затворен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару