Читај ми!

Магазин „Тајм“ прогласио Володимира Зеленског за личност 2022. године, а жене Ирана за хероје године

Украјински председник Володимир Зеленски, који је био један од 10 појединаца или група које су ушле у ужи избор, проглашен је за личност 2022. године магазина „Тајм“, док су жене Ирана проглашене за хероје године. Магазин је, такође, одао признање „духу Украјине“.

Како наводи Тајм, успех Зеленског као ратног лидера ослањао се на чињеницу да је храброст заразна, а то се осликавало у политичком руководству Украјине у првим данима напада, пошто су сви схватили да се председник задржао на својој позицији.

„Професионални инстинкти проистекли из живота глумца на сцени значили су да је знао како да чита масу и реагује на њено расположење и очекивања. Сада је његова публика цео свет. Био је одлучан у мисији да их не изневери“, стоји у образложењу Тајма.

Амерички магазин додаје да је храброст такође дефинисала његове суграђане Украјинце, јер уместо да побегну и да спасавају своје животе, многи су зграбили оружје које су могли да нађу и потрчали да бране своје градове од силе наоружане тенковима и хеликоптерима.

Зеленски је магазину Тајм дао интервју током кога је говорио о свом искуству вођења борбе. Пошто га неки упоређују са бившим британским премијером Винстоном Черчилом, Зеленски је одбацио то поређење, истичући репутацију британског лидера као империјалисте.

Уместо тога, рекао је да би радије био повезан са писцем Џорџом Орвелом, који је писао против ауторитарности, и комичарем Чарлијем Чаплином, који је користио хумор да критикује Адолфа Хитлера.

Жене Ирана хероји године

Тајмови хероји године су жене Ирана. Аутор и бивши колумниста Тајма, Азадех Моавени, рекао је да је покрет који оне воде „образован, слободан, секуларан, заснован на високим очекивања и жуди за нормалним животом“.

„Жене Ирана су прилично другачије у односу на оне које су дошле пре њих; понекад су више налик генерацији 'Зед' него Иранцима. Њихов изражајан карактер био је очигледан много пре него што је настао најтрајнији устанак у 43-годишњој историји Исламске Републике, после смрти младе Иранке Махсе Амини (22), која је преминула 16. новембра у полицијском притвору“, наводи се у тексту.

Кандидати у ужем избору

Међу кандидатима за личност године који су ушли у ужи избор били су и амерички милијардер Илон Маск, који је прошле године понео ту титулу, кинески председник Си Ђинпинг, Врховни суд САД, демонстранти у Ирану, одлазећа посланица републиканаца у САД Лиз Чејни, бивша супруга оснивача Амазона Џефа Безоса, Мекензи Скот, гувернер Флориде Роналд Дион Десантис, министарка финансија САД Џенет Јелен и заговорници безбедности оружја у САД.

Годишња награда магазина Тајм за личност године додељује се од 1927. године. Међу добитницима били су и убијени новинар Џамал Кашоги, амерички председник Џозеф Бајден и потпредседница САД Камала Харис, бивши амерички председници Доналд Трамп и Барак Обама, руски председник Владимир Путин, као и бивша немачка канцеларка Ангела Меркел.

Награда магазина Тајм се додељује на основу процене утицаја који је одређена особа имала на светске догађаје током протекле године.

недеља, 28. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару