Има ли пилота у авиону – амерички „гроулери“ летели аутономно

Компанија „Боинг" је објавила да је у сарадњи са војском успешно изведен аутономни лет два авиона ЕА-18Г „гроулер" који су контролисани помоћу трећег авиона.

Напретком технологије битка за превласт на небу међу великим силама постаје све сложенија. Више није довољно имати само брзе, „невидљиве" и добро наоружане авионе, већ се користе и „мекше технологије" које ометају непријатељске ПВО системе.

Због тога је све више компанија које свој будући развој виде у инвестирању у системе за електронско ратовање.

Велику пажњу изазвао је амерички „Боинг" саопштењем у којем је навео да су успешно извршени аутономни летови два авиона у оквиру вежби морнарице.

Наведено је да су на тај начин доказали да авиони „гроулер" као и Ф-18 „суперхорнет" могу да извршавају мисије без пилота.

„Демонстрација омогућава Боингу и морнарици прилику да анализира сакупљене податке и одлучи на који начин ће инвестирати у будуће технологије", рекао је Том Брант из „Боинга".

Додао је да та технологија омогућава већи домет сензора док је авион у којем се налази пилот на безбеднијој удаљености од непријатеља.

Судећи по саопштењу компаније, три „гроулера" су извела 21 различиту мисију током четири лета.

Циљ – ефикасност и умањење ризкика 

Очигледно је да би нова технологија омогућила америчкој морнарици да користи „гроулере" против напреднијих система противваздушне одбране. Ризик од губитака авиона би био мањи, али је важније што би се смањио ризик од погибије пилота.

Иначе, авион ЕА-18Г „гроулер" је летелица за електронско ратовање. Он поседује опрему која омета непријатељске радарске и радио-системе и умањује њихову ефикасност. „Гроулери" се налазе на носачима авиона.

Крајем прошле године најављено је да ће и авиони „јурофајтер тајфун" добити могућности сличне „гроулерима".

„Боинг" и америчка војска нису навели више детаља о најновијим тестирањима, али су се аналитичари широм света заинтересовали за експеримент.

Портал Милитари је написао да је реч о првом тесту такве врсте у којем су учествовали авиони за електронско ратовање.

Наводи се да су у „гроулерима" који су аутономно летели вероватно били пилоти из безбедносних разлога, али и да су извели полетање и слетање, док су беспилотни системи коришћени током лета.

Подршка стелт авионима 

Аутономним летом „гроулера" бавио се и престижни портал Џејнс тако што је пренео изјаву портпарола „Боинга" Џастина Гибсона који је рекао да су три „гроулера" модификована да би могла да подрже напредно умрежавање. На тај начин су два авиона претворена у сурогат летелице.

Међутим, Гибсон није одговорио колика је била раздаљина између тих авиона и оног који је њима управљао. Ипак је открио да су модификације на авионима извршене средином 2019. године.

Тестирања која се баве унапређем могућности електронског ратовања имају смисла. Системи за противваздушну одрбану, нарочито у земљама које представљају велике силе стално се унапређују – прецизнији су и имају све већи домет.

Нарочито су угрожени авиони који нису базирани на стелт технологији, као што су „гроулери". А у будућности би они могли да буду коришћени као значајнија подршка стелт авионима Ф-22 и Ф-35.

То у пракси значи да би „гроулери" који аутономно лете ометали непријатељске ПВО системе са веће раздаљине док би пилоти у авионима који их контролишу били на безбеднијој удаљености. На тај начин би стелт ловци могли сигурније да делују.

Мора се поменути да америчка војска и компаније из војне индустрије већ неко време раде на развоју система за електронско ратовање и повећавању њихових капацитета.

Пре три године је морнарица објавила да у сарадњи са компанијом „Нортроп Груман" ради на развоју малих дронова који су опремњени ометачима.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 14. септембар 2024.
13° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи