Какве хеликоптере набављају Војска и МУП?

Војска Србије и МУП ће од компаније „Ербас хеликоптерс“ набавити девет хеликоптера Х-145М. У саопштењу је наведено да је реч о последњој генерацији хеликоптера за извршавање најзахтевнијих мисија – транспортa, трагањa и спасавањa, борбених мисија, медицинских евакуација, надзора и осматрања, итд.

Какве хеликоптере набављају Војска и МУП? Какве хеликоптере набављају Војска и МУП?

Лаки вишенаменски хеликоптер Х-145М (H-145M) јесте један од најсавременијих у својој класи. На сајту „Ербас хеликоптерса“ пише да је реч о економичном хеликоптеру са ниским трошковима и великом поузданошћу.

Истиче се да може да покрије широк спектар војних задатака, извиђачких и борбених. Има модеран кокпит, а кабина је компатибилна са наочарима за ноћно летење. Ту је и напредна верзија аутопилота. 

Када су у питању оружане операција, хеликоптер има и рачунар мисије, носаче наоружања који могу и да се уклоне, инфрацрвени/ТВ електрооптички систем и ласерски даљинометар и обележивач.

Истиче се да хеликоптер може да извршава операције у различитим временским условима.

Када је реч о наоружању, хеликоптер је компатибилан са лансерима ракета који имају седам и дванаест цеви, може да носи топ и митраљез. Када се говори о потенцијалима развоја, ради се и на ласерски навођеним ракетама.

Тимови за специјалне операције могу брзо да приступе хеликоптеру захваљујући пространој кабини.

Могуће га је користити и за транспорт трупа јер у кабину може да стане десет особа. Наведено је да кроз прозоре има одличну видљивост.

Хеликоптер је прилично „неприметан“ захваљујући ниском нивоу звука који производи. Х-145М има и редуковани инфрацрвени потпис што га чини погодним за обавештајне задатке и мисије надзора.

Х-145М је врло распрострањен у свету. Користи га и америчка војска и тамо се производи под ознаком „УХ-72 лакота“. 

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
16° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи