четвртак, 21.08.2025, 10:46 -> 11:08
Извор: РТС
Српска лепиња међу десет најбољих хлебова Европе
Лепиње су се нашле раме уз раме са славним француским багетом и легендарном италијанском фокачом и ушла је међу десет најбољих хлебова у Европи. Шта чини овај традиционални производ који се прави само од брашна, воде, соли и квасаца, толико посебним? Гошћа Јутарњег програма, нутриционисткиња Милка Раичевић, сматра да је у питању је квалитет зрна пшенице и љубав која се уноси у њено прављење.
Сви састојци за лепињу се одлично комбинују и дају савршену структуру што је и чини тако посебном. Зато не можемо да будемо равнодушни када прођемо поред пекаре и осетимо њихов мирис, истиче гошћа Јутарњег програма.
„Али ова прича о нашој лепињи, која заслужује то место, је прича о традицији. Међутим, морамо да водимо рачуна у којој пекари купујемо јер вешти, односно зли, пекари могу много тога додати у лепињу да она не буде здрава“, упозорава Милка Раичевић.
Лепиња је здрав производ, поготову ако је интегрална, додаје нутриционисткиња, јер у њој добијамо све оно што зрно садржи, све што нам је потребно и што треба да нам да снагу за почетак дана.
Прича о традицији и специјалитету
Лепиња наравно има и додатке тако да представља комплетан оброк.
„Имате ону чувену мочу коју ми нутриционисти сматрамо да није добра, али и у тој комбинацији имате комплетан оброк. Имате беланчевине, скроб и угљене хидраде. Али највећа грешка је ако вам то буде свакодневни оброк. Јер као што треба да уносимо свих седам врста намирница, тако морамо да мењамо и врсте хлебова“, упозорава нутриционисткиња.
Хлеб је свакодневно присутан у нашој исхрани, а лешиња је задовољство које себи треба приуштити.
Бело или интегрално брашно
Бела погача има већи гликемијски индекс и диже ниво шећера у крви, и калоријска вредност је много већа. Поред тога постоје људи који имају интолеранцију на глутен.
Интегрална има мањи гликемијски индекс и она би требала да буде на трпези много чешће него бела, напомиње Раичевићева.
„Aли знате шта, ту има једна веома важна ствар, а то је није лош ни бели, ни интегрални хлеб, ни та бела, ни интегрална погача, само су проблем наше лоше навике. Ви морате у току дана да унесете две кришке хлеба. И хтели ми или не хтели, мера за нашу количину хлеба, то је величина длана. А у супротном, није добро“, истиче гошћа Јутарњег програма.
Уколико сте од оних који много воле бели хлеб, тостирајте га, биће мање штетан, саветује нутриционисткиња.
„Хлеб нас је одржао и кроз традицију и хлеб нас је одржао зато што смо чували наше зрневље. И то је оно што стално ми нутриционисти форсирамо, а то је да водите рачуна да једете оно што је са нашег поднебља. За то имамо ензиме“, наглашава Милка Раичевић, на крају гостовања у Јутарњем програму.
Коментари