Замрзивач није чаробна кутија – замрзнута храна да или не
Скоро 60 одсто породица на столу има храну направљену од замрзнутог поврћа, купљеног у хипермаркетима. Многи као један од разлога наводе да им замрзнута храна дуже траје, па на тај начин и штеде. Гост Јутарњег програма, специјалиста исхране, др Владислав Миленковић, подсећа да човек од давнине покошава да конзервира храну и да јој продужи трајање.

Некада су се користили одређени зачини за очување хране, сушење, усољавање, кисељење… У тренутку када је остварен технолошки напредак, када смо добили фрижидере, затим и замрзиваче за дубоко замрзавање, почели смо да их користимо, наводи др Владислав Миленковић.
„Сам замрзивач као и фрижидер свакако ће продужити рок трајања самих намирница и треба их користити, посебно у периоду зиме, када нема свежег воћа и поврћа на зеленим пијацама. Али ипак, много је боље користити свеже воће и поврће уколико га већ има“, додаје гост Јутарњег програма.
Међутим, када се говори о квалитету намирница, губљење нутритивних својстава намирница није толико драматично као што се обично мисли, напомиње специјалиста исхране. Уколико намирнице користимо у предвиђеним временским оквирима и знамо колико која храна може да буде замрзнута, онда је сасвим исправно да је користимо.
„По групама намирница, протеини јако лепо могу да се чувају, посебно месо у комаду, па чак и јаја, млечни производи. У зависности од саме врсте млечног производа, могу да се чувају негде три месеца, неки сиреви четири до шест месеци. Масти могу мало дуже да се чувају. Масне рибе се чувају два до три месеца, оне мање масне рибе, као што је ослић, могу да се чувају чак и до шест месеци у замрзивачима“, наводи др Миленковић.
Треба јако водити рачуна и о самом начину паковања, односно остављања у замрзивач, напомиње доктор. Препоручује се коришћење вакум кеса и вакум посуде, јер тако неки маснији производи могу дуже да трају и неће доћи до оксидације масноће.
Када се говори о замрзнутој храни у продавницама, произвођачи декларишу до када је храна најквалитетнија, односно до ког периода ће изгубити најмање хранљивих својстава.
„Храна може да се користи и након тог периода, међутим, долази до губљења неких хранљивих својстава и до губљења одређених најчешће витамина, посебно витамина Ц“, напомиње специјалиста исхране.
Од хранљивих материја најдуже опстају минерали јер добро подносе ниске температуре. Антиоксиданси у великој мери и опстају, а највише се губе витамини из групе Б.
Када замрзавамо храну добро је стављати налепнице и забележимо када смо их ставили у замрзивач.
Утицај замрзавања хране на пестициде
Рађено је више истраживања у свету којима је испитивану да ли замрзавање хране доводи до смањења концентрације пестицида. Међутим, нису добијени значајни резултати, напомиње гост Јутарњег програма.
„У Турској је рађена студија на спанаћу и на тиквицама. Приметили су да је дошло до смањења концентрације пестицида. Међутим, вероватно је смањење концентрације пестицида након замрзавања уследило због прања које је претходило, као и бланширања, чиме је одређена концентрација смањена. У Индији је рађено на јагодама и такође је примећено да је након замрзавања количина пестицида била мања“, додаје доктор.
Хладни ланац
Замрзавање нам је омогућило да нешто што је данас убрано, посебно ако је у питању јако кварљива роба, можемо да му продужимо време употребе и могућност да се транспортује до потрошача.
„Али кад се убере, па се стави у камион који то транспортује, па се пребаци у малопродају, затим однесемо до куће, јако је битно да не дође до прекида такозваног хладног ланца“, наглашава др Јеленковић.
Уколико се наруши хладни ланац, бактерије које су присутне у намирницама, замрзавање прекида њихово размножавање, али их не уништава, наглашава др Владислав Миленковић.
Коментари