четвртак, 21.11.2024, 08:00 -> 08:43
Извор: РТС
Аутор: Сања Лучић, дописница РТС-а из Италије
štampajИ Италијани траже осаму – јести сам значи вечерати с неким кога волиш
Гледајући парове који вечерају у ресторану, а свако „буљи” у свој телефон, помислимо да су могли и сами да изађу. У многим европским државама се то заиста и дешава, све више људи излази у ресторан без друштва и ужива.
Све мање људи се стиди што је без друштва у ресторану, већина у томе ужива. Некима је непријатно, јер их остали гости ресторана гледају као усамљене који немају никог свог па морају да једу сами, док са друге стране многи кажу да је то тренутак у коме могу да уживају у доброј храни.
Свиђа им се и то што могу да уживају у храни како желе, нико их не убрзава, могу уз обедовање и да читају, раде у миру или једноставно траже нешто на мобилном. Без звоцања.
Италијани често једу или пију кафу и коктеле сами. У сваком бару могуће је видети човека како пије капучино и листа новине, исто је и са аперитивима, паузама за ручак, када се многи одвајају од колега.
На многим италијанским форумима могуће је прочитати поруке попут: „За мене је то постао ритуал. Једном месечно се лепо обучем, одем сам у ресторан, наручим све што желим, опустим се, не морам да се форсирам, да причам или журим из страха да се особи која је са мном не досади јер једем споро.”
У Великој Британији после ковида, резервације за једну особу порасле 14 одсто
Гардијан цитира предузеће за онлајн резервације „Опен тејбл”. Према писању британског часописа, реч је пре свега о генерацији Зед и миленијалцима који воле овај тренд. У Италији је платформа за резервације Форк објавила податке који показују да је број људи који траже сто за једну особу порастао четири одсто, највише на северу земље, док је Торино град у коме тај проценат расте на девет одсто.
И власници кафића и реномираних луксузних ресторана са Мишленовим звездицама примећују растући тренд да људи једу сами. Неки власници ресторана су изјавили да би једном када би видели самог клијента у ресторану помислили да је у питању гастро-критичар који је дошао да инкогнито оцени кухињу.
Многи људи ће појести сендвич или тањир тестенине успут, пре састанка, на паузи. Има познатих Италијана који кажу да воле да ручају или вечерају сами, често на омиљеним местима где се осећају као код куће, трудећи се да не гледају у мобилне телефоне већ око себе, што значи да могу и да упознају некога.
Ипак, Италијани воле да једу и у друштву и за њих не може бити добар ручак или вечера ако се не поделе са драгим људима. Глумац Масимо Гини рекао је да никада није желео да сам ради позоришну представу јер увек питао: с ким ћу после вечерати? и објашњава да је навикао да једе у друштву своја три брата, са пријатељима и рођацима за столом никад није било мање од осам.
Моја кућа је нека врста хотела, сви моји пријатељи глумци који живе у Милану или су прошли кроз овај град, јели су код мене. Дакле, укуси су различити, а како је написао британски гастро-критичар Џеј Рејнер: „Јести сам значи вечерати с неким кога волиш.”
Коментари