Направите мирисне ружице од јабука, савршен десерт за тмурне јесење дане
Поклањамо вам рецепт за једноставан, а декоративан и укусан десерт који подиже расположење у хладним јесењим данима.
Док се жива у термометру спушта, улице обавија магла, а сунца је све мање, обрадујте укућане правим јесењим десертом, који осваја сва чула.
Ружице од јабука и лиснатог теста су изванредног укуса, њихова припрема обавија кућу топлим и слатким мирисима јабука, ваниле и цимета, а на столу су прави украс који подиже расположење. Уколико уопште успете да им одолите и дозволите да вам неко време красе кућу.
Изузетно су једноставне и брзе за припрему.
Потребне намирнице:
- паковање лиснатог теста
- две-три лепе црвене јабуке
- две кашике џема од кајсија
- мало шећера и сока од лимуна
- цимет и ванила
Јабуке (које би требало да буду што интензивније црвене боје, попут црвеног делишеса, да би ружице лепше испале) пресећи на пола и очистити семенке. Потом их исећи на танке листиће и прелити са мало воде, тек да огрезну, којој сте додали мало шећера, лимуновог сока и ваниле.
Ставите их да прокувају само пар минута да листићи омекшају, или их убаците у микроталасну на два минута. Оцедите их и оставите да се прохладе. (Воду не бацајте, јер је врло укусан сок од јабуке, природнији од већине које купујете у самопослугама, који су препуни адитива и заслађивача.)
У међувремену са пар капи воде разблажите џем од кајсија да се лакше размазује. Најбоље би било ако имате прави домаћи пекмез.
Разваљајте тесто што тање, у облику великог правоугаоника.
Премажите га џемом и поспите циметом, па изрежите на траке, отприлике пет центиметара ширине. Што више трака имате, више ће бити и ружица.
На сваку траку слажите листиће јабука, до пола ширине, да другом половином могу да се преклопе и да ивица јабука мало вири из теста, попут латица руже.
Пажљиво их замотајте у ролну и обликујте ружице, а потом их сложите у плех обложен папиром за печење. Ако сте мање вични, користите плех са модлама за мафине, па њему прилагодите величину ружица.
Ставите у загрејану пећницу и пеците на 200 степени двадесетак минута, док ружице лепо не порумене, али не прегоре.
По жељи поспите прах шећером или циметом и уживајте.
Коментари