Треба ли да вас брине ако ходате у сну

Месечарење, технички познато као сомнамбулизам, једнако је фасцинантно колико и чудно. То је врста парасомније, кровног израза за необична понашања која се јављају током спавања. Стручњаци кажу да је месечарење више необична појава него разлог за бригу.

Треба ли да вас брине ако ходате у сну Треба ли да вас брине ако ходате у сну

Према истраживањима из 2016. године процењује се да је само 1,5 одсто одраслих месечарило током претходне године. Али, према подацима из исте студије, скоро седам одсто одраслих је ходало у сну у неком периоду свог живота.

Поступци оних који месечаре су разноврсни и чудни. Студија из 2024. објављена у Journal of Sleep Research показала је низ искустава месечара, укључујући пузање по соби, мазање скоро читаве скупе креме за лице, буђење на балкону у 5 сати ујутру без одеће или пуњење посуде са водом за непостојећег пса.

Шта људе тера да устају из кревета и раде разне бизарне ствари? Др Франческа Сиклари, ауторка поменуте студије и истраживач на Холандском институту за неуронауку, каже да се месечарење дешава када се неко делимично пробуди из дубоког сна, остављајући га у „хибридном стању“ у којем „и спава и будан је“, и способан је да ураде неке страшно чудне радње којих се ујутру вероватно и не сећа.

Истраживачи не разумеју у потпуности зашто неки људи склизну у ово стање лимба када се већини људи то не дешава. Али ходање у сну обично се јавља у породицама, што указује да постоји генетска компонента. Одређени лекови, поремећаји спавања и друга медицинска стања такође могу учинити некога склоним ходању у сну, према налазима клинике Мејо.

Деца чешће ходају у сну него одрасли, можда зато што се њихов мозак још развија, каже Џенифер Мартин, специјалиста за бихевиоралну медицину спавања и портпарол Америчке академије за медицину спавања. Деца такође проводе више времена сваке ноћи у фази сна када се обично јавља ходање у сну: дубок, регенеративни одмор који долази пре РЕМ фазе сна и живописног сањања, објашњава др Санфорд Оербах, ванредни професор неурологије на Медицинском факултету Универзитета у Бостону. Већина људи прерасте ходање у сну у раној одраслој доби, али се неки враћају током периода стреса или дужег умора, каже професорка Мартин.

 Студије потврђују везу између ходања у сну и депривације сна. Докторка Сиклари каже да се то дешава када преуморна особа коначно утоне у дубок сан, али је узнемири бука, неки звук или покрет. Тешко је пробудити некога из дубоког сна, посебно када није одморан. Али чини се да је прекид довољан да промени мождану активност, што понекад доводи до активности сличних онима током живописних снова, према истраживању докторке Сиклари.

Безбедност месечара је једини разлоз за бригу

Месечарење није инхерентно проблематично, наглашава Оербах. „То није ни лоша, ни добра ствар за ваше здравље. То је више интересантан феномен, него прави разлог за забринутост" – иако су нека истраживања открила да је већа вероватноћа да месечари него обични спавачи осећају умор, поспаност и пате од несанице, што указује да ова навика понекад може да поремети квалитет сна.

Више забрињавају безбедносни проблеми који се могу појавити када неко хода у сну. Месечар може да се саплете или падне када је полубудан, или тешко повреди. Пацијент докторке Мартин је једном возио ауто у сну, а Оербахов је пао са балкона на другом спрату. „Обично су ствари које људи раде када ходају у сну много једноставније, али људи понекад упадну у невоље“, напомиње др Мартин.

Када је потребно, клиничари понекад преписују мале дозе седативних бензодиазепинских лекова како би обесхрабрили ходање у сну, каже Oербах. Смањење стреса је такође од помоћи, јер ходање у сну се обично јавља током периода анксиозности, додаје доктор.

Редовни месечари такође треба да размотре мере предострожности, на пример да поставе ограду на врху степеница или да инсталирају бебедносни систем који ће да алармира ако отворе улазна врата, саветује др Мартин. Такође препоручује да се консултује специјалиста како би се искључила друга стања, као што је поремећај РЕМ фазе сна, који узрокује да људи глуме своје снове што може довести до ненамерног самоповређивања.

Коначно, ако живите са месечарем, сигурно сте чули мит да не би требало да их будите док су у покрету. Докторка Мартин каже да нагло буђење сомнамбулисти неће нашкодити, осим тренутне конфузије – али најбоља ствар коју можете да урадите за вољену особу која лута у сну је да је нежно вратите у кревет.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи