Читај ми!

Долче вита ера – како је изгледало златно доба Италије открива за РТС краљ папараца

Већина нас када помисли на Италију помисли на „Сладак живот“, на славни филм из 1960. године и на читав један стил живота који је окарактерисао Италију педесетих и шездесетих година. Како је то заиста изгледало, открива краљ папараца, који је своју каријеру започео баш у време „Долче вите“.

Економски бум који је Италија доживела крајем 50-их и почетком 60-их година донео је у домове Италијана радио и телевизију, „веспу“ као и фијат 500 и 600 који су представљали тадашњи статус симбол.

Луксуз и гламур те златне епохе огледали су се кроз одећу високе моде и скуп накит, а Рим је постао Холивуд на реци Тевере како се оригинално зове.

У филмским студијима „Синечита“ снимали су се високобуџетни светски филмови док Виа Венето са својим кафићима и луксузним хотелима постаје једна врста салона у коме су се састајале познате личности али и окупљали фотографи који су сведочили о том времену и који су тек након изласка филма Ла долче вита, Федерика Фелинија, названи папараци по лику фотографа по имену Кориолано Папарацо.

„Сам Марчело Мастројани ми је довикивао: 'Хеј Рино, мењај професију!' Али ако ниси спреман за ударце, за провоцирање познатих и ризиковање онда и нема слике коју ћеш да продаш. Већ 60 година сам папарацо и поносан сам на то, а оне личности које нису желеле да их сликам сада ме траже да их као случајно сликам. Тајна овог посла је да имате пуно познаника и веза на важним местима у друштву који ти помажу информацијама а и сам мораш да знаш где да се крећеш, у које ресторане да завирујеш, која кола да посматраш. Ово је земља у којој нико не гледа своја посла, ја сам као свештеник, кад ме виде, све ми испричају“, каже краљ папараца, Рино Барилари.

Харијев бар је доживео светску популарност управо захваљујући Фелинијевом филму Сладак живот, а њега су за време тог златног периода, посећивали сви они који су нешто значили попут славних личности Аве Гарднер, самог Фелинија, Лане Тарнер, Марлон Бранда, Аудри Хепбурн, Софије Лорен, Жан Пол Белмонда док је и данас мета познатих и друга кућа Рино Бариларија, сведока праве италијанске долче вите.

Његовом шарму нису одолели ни креатори серије Емилија у Паризу, која је управо овде снимила део једне од нових епизода.

„Место у коме се ти и ја сада налазимо је разгледница Италије, магично место, свака од ових столица носи своју причу. Некада је све било другачије, долазили су људи који су припадали одређеној класи, а сада нема ни класе, ни поштовања према другима, ничега. Диве су плесале и бацале латице, то су те емоције којих данас нема. Долазили су и кардинали, председници и понеки папа“, истиче Барилари.

Краљ папараца присетио се да су у време Долче вите долазили славни попут Ричарда Бартона, Лиз Тејлор, Брижит Бардо, Ава Гарднер, Ким Новак, Марчело Мастројани.

„Данас нема више таквих личности на жалост нити таквих дива попут Софије Лорен са којом имам добар однос, увек је била приступачна. У стану имам чашу са отиском њених усана и сваки пут кад је видим кажем: 'Ох мој Боже, какве дивне успомене.' Данас се све променило, славни све стављају на друштвене мреже, нема више магије, емоција, мистерије“, додаје Барилари.

„Сладак живот“ је један од најпознатијих израза на свету који се односи на италијански начин живота. Стил живота који карактерише љубав према традиционалној кухињи, моди, уметности и култури, али и дружењу и радости живљења на елегантан начин.

И мада је епоха Долче вите о којој и данас сведочи најславнији италијански папарацо Рино Барилари прошла и непоновљива је, ипак је могуће оживети део те магије шетајући улицама Рима попут Виа Венето у Риму као и осталим деловима овог прелепог града откривајући места која одолевају времену и врло радо су и данас посећена попут Харијевог бара.

четвртак, 10. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи