Читај ми!

Милионске казне за мрежу "X" у Бразилу

Врховни суд Бразила одредио је да друштвена платформа „Икс" ("X") треба да плати нешто више од пет милиона долара пре него што јој буде дозвољено да настави са радом у тој земљи, наводи се у судским документима.

Милионске казне за мрежу "X" у Бразилу Милионске казне за мрежу "X" у Бразилу

Представници америчке компаније у власништву Елона Маска, раније ове недеље, рекли су на суду да је испоштована наредба о заустављању ширења дезинформација и затражила да укине забрану платформе. Међутим, судија Александре де Мораес одговорио је правним заступницима компаније пресудом да „Икс" мора да плати укупно 18,3 милиона реала (3,4 милиона долара) што је збир новчаних казни „на чекању“, које је суд раније одређивао.

Образлажући одлуке, судија је рекао да суд може да у сврху наплате користи финансијска средства која су већ блокирана на „Икс" и „Старлинк" рачунима у Бразилу.

Судија је такође захтевао нову казну од 10 милиона реала (1,8 милиона долара) у вези са кратким периодом прошле недеље када је Икс поново постао доступан неким корисницима у Бразилу. Из компаније се нису оглашавали ни давали коментаре овим поводом.

Према неименованим изворима, Маскова компанија ће „вероватно платити све казне, али ће размотрити оспоравање додатних 10 милиона реала које је наметнуо суд након забране платформе“.

Платформа Икс је суспендована од краја августа у Бразилу, који је једно од највећих и најпожељнијих тржишта компанија Илона Маска, након пресуде којом се констатује да мрежа није испоштовала наредбе у вези са ограничавањем говора мржње.

Маск је осудио наредбе као цензуру и назвао судију Мораеса „диктатором", иако се повукао и почео да мења свој став прошле недеље, када су му адвокати рекли да је платформа коришћена за прислушкивање локалног представника и да ће се придржавати судских одлука.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи