Читај ми!

Стара Београдска аутобуска станица, збирка успомена и емоција

Последњи аутобус стара Београдска аутобуска станица испратиће у ноћи између суботе и недеље. Много осмеха, суза, растанака и састанака памти за скоро шест деценија откада је направљена.

Одбројава последње дане на старом месту Београдска аутобуска станица. Памти многе сусрете, али и растанке.

Београдска аутобуска станица, онаква какву данас знамо, отворена је у марту 1966. године и са њених перона полазили су аутобуси до сваког већег места некадашње Југославије и већине европских земаља.

Ипак, историја станице је нешто дужа. На том месту се после Другог светског рата налазила бензинска пумпа, где су се окретали аутобуси. Али, не сви.

Поједини су путнике чекали испред Цркве Светог Марка. За Ваљево, Лазаревац и Зворник аутобуси су кретали са Зеленог венца. За Авалу са Славије. За Гроцку и Смедерево са Трга Николе Пашића. Током 1960-их се дошло на идеју да се изгради главна аутобуска станица, а о пресељењу на другу локацију говори се још од седамдесетих година.

БАС, први сусрет са престоницом

Многим глумцима, музичарима, режисерима, новинарима, спортистима, станица у Карађорђевој била је први контакт са Београдом.

„Када долазиш на неко непознатно место, та прва станица увек има нека лепа сећања, долазио сам и на такмичења, и да се виђам са другарима и да стварам нова познанства и стварно ће ми недостајати. Знам да ми је одувек било интересантно да седнем у кафиће на станици ту и да слушам приче, дефинитивно ће ми недостајати те приче које сам тамо чуо, а стварно има разних“, присећа се Михаил Дудаш.

Глумац Тихомир Станић сусрео се са БАС-ом као дете: „Долазио сам ту, ишао горе Балканском улицом код браће која су ту живела, али сам отишао да студирам глуму у Нови Сад, онда сам као млада нада дошао у Атеље 212. Наравно да се сећам свега и како године пролазе и како се ближи пензија, та сећања из детињства и младости, као и код свих људи, су све упечатљивија, јача и јаркија“.

Небојша Дугалић је у Београд први пут стигао 1988. године. „Кад сам стигао на аутобуску станицу, није било ништа спектакуларно ново, станица је била мало већа него у Краљеву, али памтим сваки свој корак до факултета“, истакао је награђивани уметник.

Нове успомене настајаће у Блоку 42 

Будуће успомене, познанства, љубави и растанке препричаваће перони нове аутобуске станице у Блоку 42. Станица ће имати већи паркинг, више перона, карте ће моћи да се купују онлајн. Ово је нова локација за међуградске, приградске, туристичке и међународне поласке и доласке.

Последње карте у Карађорђевој биће одштампане у недељу, 50 минута после поноћи, за када је заказан полазак за Љубљану. Цена карте је 5.280 динара.

Путници који ће отпутовати тим аутобусом имају шансу да сачувају карту као лепу успомену на последњи полазак са старе Београдске аутобуске станице.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи