Читај ми!

Алтернативе за пилулу – контрацепција без хормона

Спречавање зачећа без хормона је у тренду. Које су алтернативе пилули заиста безбедне и за кога су прикладне? Представљамо три методе.

Алтернативе за пилулу – контрацепција без хормона Алтернативе за пилулу – контрацепција без хормона

Све више жена на Западу окреће се контрацепцији без хормона, јер њихова употреба има нежељена дејства поздравље. У једној анкети, спроведеној 2023. у Немачкој 61 одсто мушких и женских испитаника сматра да је тачан исказ да контрацепција која подразумева хормоне „има негативне последице на тело и душу“.

Пилула против зачећа дуго је сматрана феминистичким средством за еманципацију, али је прошле године први пут од 2007. поново пала на друго место као средство против зачећа – иза кондома.

Џосеф Молиторис који ради за Одељење за питања светске популације при Уједињеним нацијама, каже: „У земљама у којима је релативно низак степен коришћење контрацепције, често је раширен страх од нежељених дејстава или поремећаја природних процеса у телу, па жене или одустају од употребе хормоналних средстава или их уопште не користе."

Поред кондома за мушкарце, и за жене постоји низ метода за спречавање зачећа без хормоналних препарата. На пример, фемидом – нека врста кондома за жене који се пре полног односа уноси у вагину.

Спирале од бакра, злата или сребра механичким уношењем у тело спречавају сперматозоиде на њиховом путу. Исто се односи и на дијафрагму. Осим тога, постоје специјални рачунари за мерење нивоа хормона у мокраћи, који на основу података израчунавају плодне дане.

Молиторис каже да избор методе зависи од три фактора: Доступност, индивидуална употребљивост и цена. Осим тога, културне навике као и политичке кампање које пропагирају планирање породице могу да имају утицаја на одлуке жена.

Која метода је права?

Др Бетина Бетхер је приватна доценткиња и главна докторка на Клиници за гинекологију, ендокринологију и репродуктивну медицину на Медицинском универзитету Инсбрук. Она сматра да су методе без хормона добре алтернативе: „Ако се такве методе на прави начин примене, онда се достигне висок степен задовољства жена и парова, а и методе су  поуздане“. Ова докторка сматра да су честе грешке приликом примене тих метода.

На примеру кондома је то јасно – он је сигуран, уколико не пукне. Зато је тешко да се паушално опише делотворност метода контрацепције. Свакако је препоручљиво да се о томе разговара са лекарима.

Дијафрагма

Она изгледа као велики кондом, састоји се од силиконске капе уобручене чврстим прстеном. Та метода се убраја у такозвану заштиту баријерама. Пласира се уочи полног односа пред грлић материце. Ту може да остане до 30 сати и потом може да се опере и поново употреби. Дијафрагма, слично кондому, спречава сперматозоиде да допру до јајних ћелија. А за оне који се ипак пробију постоји гел који их сузбија.

Стручно особље би требало да прилагоди дијафрагму. Када жена роди дете, потребно је ново прилагођавање дијафрагме.

Бакарна спирала

Бакарна спирала је уметак од пластике обавијен бакарном жицом, који гинеколог поставља у материцу на период од пет до десет година. Спирала је задржала стари назив мада савремене спирале имају облик слова „Т". Постоје бакарне спирале којима је додато и сребро, као добар антисептик, а у скупљој верзији и злато, јер такође штити генитални тракт од штетних микроорганизама.

Бакар производи јоне који умртвљују сперматозоиде, али и успоравају формирање слузокоже материце.

До сада је спирала једина метода контрацепције која нуди дугорочну и поуздану заштиту од нежељене трудноће.

Бетхер напомиње да је спирала неподесна за девојке које имају редовно обилно крварење, јер спирала може да га појача. Осим тога, повећава се ризик од ванматеричне, тубалне трудноће.

Природне методе

Природно планирање породице заснива се на чињеници да је могуће да се на основу одређених телесних симптома препозна када жена улази у плодан циклус. Зато се те методе зову симпто-термалне.

Мерење базалне телесне температуре (БТТ) спада у овај начин спречавања нежељене трудноће. Базална температура је најнижа телесна температура током 24 сата и мери се одмах после буђења, пре било какве активности. На дан овулације, када зрела ослобођена јајна ћелија чека на оплодњу, телесна температура се повећава за најмање 0,2 степена целзијуса и остаје на том нивоу до менструације.

Осим тога, цервикална слуз, која се за време менструације згусне и тако спречава сперматозоиде да продру у материцу, разреди се и бива пропусна за време плодних дана, па је неопходно контролисати и њене особине.

Коректно мерење, рачунање и вредновање ових особина тела морају да се науче, како би метода била делотворна. За сада наука није прикупила довољно података да би се могло говорити о поузданој контрацептивној методи. Ова метода није препоручљива за жене које су недавно родиле или за жене у менопаузи.

Прекид полног односа није сигурна метода

Такозвани "coitus iterruptus" користи 53 милиона жена широм света, али та метода не спада у поуздане начине спречавања нежељене трудноће. Вађење пениса из вагине пре ејакулације према докторки Бетхер чак и не спада у методе контрацепције, јер недостају поуздани подаци о томе који се степен делотворности тиме постиже.

Према подацима Уједињених нација постојеће методе контрацепције не задовољавају 17 одсто жена широм света. А 24 одсто жена су потпуно незадовољне. Потреба за новим алтернативним методама је велика.

*овај чланак је адаптиран са немачког језика .

понедељак, 02. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару