Ускоро прва Немица у свемиру – Рабеа Роге случајно добила шансу у Спејс иксу

Дванаест Немаца је до сада било у свемиру – она би могла да постане прва Немица: Рабеа Роге тренутно за то тренира у Калифорнији. Шанса да постане део мисије свемирске компаније Спејс икс појавила се случајно.

Центрифуга изгледа као вртешка високе технологије. И Рабеа Роге мора да уђе у њу. Уређај симулира екстремне силе које тело мора да издржи током свемирског лета. „Било је много лакше него што сам очекивала. Као пријатна вожња ролеркостером“, каже 28-годишњакиња.

Али, обука у центрифуги је тек мали део припрема. Главна ствар у Калифорнији је детаљно упознати капсулу Драгон, коју ће у свемир лансирати ракета Фалкон 9. „Овде научите како да се понашате у свим врстама ситуација“, каже Роге.

Него случајно у тиму

Рабеа Роге могла би да постане прва Немица у свемиру. Пре отприлике годину дана била је на обуци за експедиције на острву Свалбард у северном Атлантику. То није имало никакве везе с могућом свемирском мисијом. „Научили смо како да преживимо на минус 20 степени, а да не изгубимо врхове прстију. До сад сам успевала“, каже.

Тамо је упознала милионера Чун Ванга. Он је из Кине, а богатство је зарадио на криптовалутама. Шест месеци касније, Ванг је контактирао Роге. Водио је мисију Спејс икса од три до пет дана и питао ју је да ли хоће да се придружи. Хтела је.

„Мисија је тек недавно постала јавна, али ми смо почели да тренирамо још у фебруару“, каже Роге.

Искуства са отвореног мора

Она је пореклом из Берлина, али се преселила у Цирих где је дипломирала, а затим и магистрирала електротехнику. У међувремену је провела годину дана и у Стокхолму студирајући, а радила је три месеца и на броду. Тамо је стекла искуство које би могло да јој помогне и у свемиру.

И на броду и на свемирском броду ради се о решавању проблема самостално или у малом тиму, „без могућности да наручите било шта на интернету“, каже.

Још није јасно када ће тачно стартовати мисија Спејс икса. Можда већ ове године. Финансирање је обезбеђено и због тога је убеђена да би ускоро могла да почне.

Први лет за све чланове посаде

То би значило да није остало још много времена за тренинг. Али, он ни изблиза није толико опсежан као тренинзи америчке државне свемирске агенције НАСА или европске ЕСА: „У томе је поента комерцијалног свемирског путовања, да отворите свемир за што више људи“, каже Роге.

Мисија се зове „Фрам 2“. Роге би била део посаде од четири особе и, према Спејс иксу, то би за све њих био први лет у свемир. „Требало би да будем мање супермен него што замишљате. Драгон је веома аутоматизован и много мање зависи од астронаута“, објашњава Роге.

Циљ мисије: научити више о Арктику и Антарктику. Осим тога, могле би да буду урађени и први рендгенски снимци људи у свемиру.

А шта каже о томе да би она могла да буде прва Немица у свемиру? „Да, и о томе треба размишљати. Мушкарци јесу инспирација и урадили су невероватан посао“, каже Роге. Али, женски узори су јој показали да и она може да одлети у свемир.

уторак, 27. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару