Читај ми!

Кратка историја женске интимне фризуре

Бујно, глатко обријано или стилизовано? Кроз историју су постојали разни начини дотеривања интимних делова тела. А постојале су и регионалне разлике. Данас је све могуће.

Кратка историја женске интимне фризуре Кратка историја женске интимне фризуре

Онај ко жели да буде леп, тај мора и да трпи. Тако ни уклањање стидних длака не пролази увек без бола. То је било у моди још у античко доба, било у Египту или у старом Риму. Жене су се непожељних длачица решавале брушеним шкољкама или камењем, шишмишевом крви, мокраћом телета и магарећом машћу. Посезале су чак и за орпиментом, врло отровним минералом који садржи арсен. До модерног бријача или епилатора требало је да проше још доста времена.

Природа је сигурно имала разлога зашто нас је обдарила длачицама. „Оне не расту ту само зато што су заборављене током еволуције, већ длаке имају заштитну функцију“, каже културолошкиња и новинарка Миту Сањал. Оне су природна баријера за узрочнике болести и спречавају повреде. Зато Сањал сматра да није уверљиво то што се уклањање стидних длака у пустињским регионима оправдава оскудицом воде и хигијенским разлозима. „Осим тога“, додаје, „длаке испуштају мирисне материје, такозване феромоне, које нас чине неодољивим.“

Та научница се интензивно бавила историјом женских гениталија. Чак је написала и књигу о томе под насловом Вулва: Откриће невидљивог пола.

Укуси су различити

Кроз векове су, каже она за Дојче веле, постојале разне моде што се тиче интимних фризура. „Али, није реч само о уклањању тих длака – с њима се и креативно поступа.“

Било да се ради о уклањању свих длачица, остављању малих „длакавих“ мотива као што су срца или цветићи, о пуком шишању само толико да длачице не би вириле из купаћег костима или о најновијем тренду – тзв. поштанској маркици, малом, дугуљастом правоугаонику: креативности у стилизацији нема граница.

У неким земљама, нарочито на Истоку, длаке су потпуно непожељне – преферира се глатка кожа. Ислам чак налаже верницима: „Неприкладно је пустити да стидне длаке расту дуже од 40 дана“.

Но, у неким културама у Африци или на Јужном Пацифику стидне длаке и данас се сматрају знаком плодности. „Такође се може рећи“, каже Сањал, „да се у земљама попут Тајланда или Јапана, у којима људи због генетике имају мање стидних длака, бујни раст сматра пожељним. Људи желе оно што немају.“

Интимни делови тела више нису приватна ствар

Данас су медији, а посебно интернет, довели до тога да се стилизација интимних подручја широм света све више уједначава. „Када се бразилска депилација први пут појавила у једној од оних популарних ТВ-серија деведесетих, у серији Секс и град, потражња за тзв. бразилком је експлодирала. Тада су постављени нови стандарди, нове норме“, објашњава Сањал.

Медији су све више приказивали голу кожу, а интимни део, који је до тада био примарно део приватности, први пут је постао предмет општег и глобализованог идеала лепоте. Чак и у Немачкој, где су стидне длаке у осамдесетим још увек могле неометано да расту.

Француска феминисткиња и новинарка Флоренс Ерве у једној од својих књига коментарисала је да се немачке жене могу препознати по својој „германској прашуми“. „Посебно је у немачком женском покрету био присутан тај велики повратак природи и желели смо да будемо што природнији“, објашњава Миту Сањал.

У великим градовима широм света салони за депилацију ницали су као печурке после кише. Данас стидне длаке уклања и све више мушкараца, барем они млађе генерације. С епилатором, врућим воском, ласером и електричним бријачима – границе за стилизацију гениталија практично не постоје.

Нису сви за тај тренд

Онај ко не прати моду, тај мора да рачуна на лавину критика. Тако је и Мадона 2014. године на Инстаграму објавила фотографију – с длакама испод пазуха! „То је била готово политичка изјава, јер она има велики утицај, посебно на млађе жене“, каже Сањал. Она сматра чудним то што људи сматрају да се длаке одбојне, иако су оне природна ствар.

И покојна немачка глумица Кристине Кауфман је 2014. године у својој књизи Жудња за животом (Lebenslust), коментарисала: „Искрено сам запрепашћена тиме како одрасле жене желе поново да постану предпубертетске девојчице. У мој појам лепоте спадају и стидне длаке“, написала је. И још: „Оне би требало да буду... неговане попут малог врта. Да не буду запуштен, али ни потпуно огољен, као са косилицом.“

На тај начин изразила је став који је у складу с покретом Боди позитивити. Као што је ту мото: „Свако тело је лепо“, тако сада важи: „Свака интимна фризура је лепа“. Осуђивање због длака које вире из бикинија апсолутно је неприхватљиво .

субота, 10. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару