Читај ми!

Како да се заштитимо кад крвопије крену у поход

Екипе Градске чистоће сутра у раним јутарњим сатима поново крећу у битку против комараца. Последњих дана их има толико да је готово немогуће седети на отвореном чак и у центру града. О природи да не говоримо. Зато се питање да ли неко зна шта је ефикасно против комараца чује све чешће. Како да знамо шта да купимо и да ли је безбедно?

Ми једва дишемо по овој врућини, а комарцима баш прија. Надошао Дунав, излио се на много места, па расте и број речних комараца. И они нас уједају, али бар не преносе заразне болести, за разлику од кућних комараца, који могу да пренесу вирус Западног Нила.

Њима је за полагање јаја довољно да воде има само у подметачу испод саксије или у запушеном олуку. По овако високим температурама, време развоја од јајета до одрасле јединке скраћује се на десетак дана.

И шта кад у сумрак, крвопије крену у поход?

Стручњаци саветују да се од комараца, али и крпеља заштитимо репелентима. А када га бирамо, најчешће водимо рачуна о томе да не буде прескуп, али питамо се и да ли је делотворнији онај у спреју, стику или креми.

Какав им је састав, да ли могу бити штетни за кожу, да ли ће помоћи ако их стављамо више пута, или ако кожу напрскамо испод одеће?

А шта са децом млађом од две године? Један одговор важи за све, репелент користите према препоруци произвођача.

„На отворене делове коже и на одећу, а не испод одеће, да се ови производи никада не наносе на иритирану, екцематозну, односно упаљену кожу и, наравно, ако постоје неке посекотине и ране, да се никада не наносе на очи и на уста. И јако је битно да се наносе у танком слоју. Такође, рачунамо да се наносе на отвореном. Након повратка у кућу треба опрати остатке репелентног производа са коже“, наглашава проф. др Драгана Васиљевић са Фармацеутског факултета Универзитета у Београду.

Малу децу треба заштитити мрежом или фластером који се ставља на колица, никако репелентом, јер може бити токсичан пошто развој коже није завршен.

Ако сте изложени сунцу, а има комараца, прво треба да ставите дебели слој заштитне креме, па онда репелент. Лекари кажу да су алергијске реакције ретке, али може да изазове друге промене на кожи. Већи проблем може да настане, када се место уједа рашчеше, јер се онда најчешће развија бактеријска инфекција.

„Ти препарати, удружени са Сунцем код неких људи, али код неких људи само, могу изазвати одређене промене на кожи у смислу одређене преосетљивости, па чак и хиперпигментације“, наводи прим. Др Александар Адамовић, директор Градског завода за кожне болести.

„Мислим да је највећа грешка што се они наносе много пута, или више пута дневно, а онда о безбедности таквих производа не може нико да вам гарантује, јер произвођач гарантује само за оно што је он навео. Значи, обично је то наношење само једном дневно“, наглашава професорка Драгана Васиљевић.

Високе температуре потрајаће целе недеље, али добра вест је да већ у раним јутарњим сатима на терен крећу екипе Сектора екологије Градске чистоће. Они ће на територији Београда спроводити акцију сузбијања комараца уређајима са земље. После тога нас бар комарци неће мучити.

понедељак, 08. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару