Читај ми!

Аустралијска држава наредила чишћење банке сперме због лоше евиденције

Чишћење узорака замрзнуте сперме наређено је свим клиникама за вештачку оплодњу у аустралијској држави Квинсленд, након што су инспектори установили да скоро половина узорака није адекватно архивирана и да постоји опасност од погрешне идентификације, преноси Би-Би-Си.

Аустралијска држава наредила чишћење банке сперме због лоше евиденције Аустралијска држава наредила чишћење банке сперме због лоше евиденције

Аустралијска држава Квинсленд је дом једне од највећих индустрија вантелесне оплодње у земљи, али се нашла под лупом здравствених власти јер су неки од њихових највећих добављача узорака суочени са тврдњама о злоупотреби.

Један од шест аустралијских парова суочава се са потешкоћама у покушају да се остваре као родитељи, показују владини подаци, а многи се све више ослањају на доноре како би добили потомство.

Истрага о вишемилионском сектору за вештачку оплодњу у Квинсленду од стране државног здравственог омбудсмана ове недеље открила је „системска питања“ у вези са „квалитетом и безбедношћу“ и „заштитом корисника, донора и деце зачете од донираног материјала“.

Извештај је детаљно навео како је 42 одсто узорака дониране сперме, узорака јајних ћелија и ембриона у Квинсленду имало проблем са „идентификацијом и утврђивањем порекла“ – што значи да су клинике изгубиле траг или погрешно обележиле узорке, или су дозволиле да се њихово стање погорша испод лабораторијских стандарда.

Такође су наведена сведочења пацијената који су оптуживали клинике за вантелесну оплодњу да нису утврђивале здравствено стање донора, да су погрешно идентификовали јајне ћелије и ембрионе и мешали сперму – тако да је једна породица добила децу од различитих биолошких очева.

Овакво мешање материјала може родитељима и деци добијеној од донираног материјала да ускрати кључне генетске информације у медицинским картонима, а многи упозоравају и на опасност од случајног инцеста.

Надзорно тело је препоручило свим пружаоцима услуга вантелесне оплодње да униште ускладиштени донорски материјал који тренутно не испуњава стандарде идентификације.

Ово чишћење залиха ће значајно повећати националну несташицу дониране сперме која је изазвана великом потражњом, пооштравањем прописа и поремећајима изазваним пандемијом.

„Утицај на родитеље и децу коју су зачета од донираног материјала... не може се потценити“, закључује се у извештају, додајући да „би пружаоци услуга требало да обаве одговарајуће консултације са пацијентима“.

Нејасно је колико узорака сперме би могло бити уништено, али омбудсман је навео „хиљаде“ замрзнутих пре 2020. године који су „високо ризични“ јер „није поштована мера двоструког сведочења“ – праксе у којој два стручњака за вантелесну оплодњу проверавају исправност материјала пацијента.

Анастасија Ган – мајка која тужи једну од клиника у Квинсленду јер су јој наводно дали погрешну сперму 2014. – рекла је за Гардијан Аустралија да је била „ужаснута (али) није изненађена" налазима омбудсмана.

„Застрашујуће је помислити колико је пацијената можда несвесно затрудњело са погрешном спермом. Зашто клинике нису двапут проверавале када су правиле људе? Ефекти ових грешака трају генерацијама“, истакла је оштећена жена.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару