Читај ми!

Прилагођавање на полазак у приватни вртић

Када дође време да се дете упише у вртић, неопходно је да се направе одређене припреме. Многи родитељи одлучују се да своје дете упишу у одабрани приватни вртић с обзиром на многе предности које они нуде.

Прилагођавање на полазак у приватни вртић Прилагођавање на полазак у приватни вртић

Полазак у приватни вртић може да буде у веома раном узрасту. Наиме, приватни вртићи међусобно се разликују и по томе од ког узраста је могуће уписати дете. Већина њих има јаслице, а најмлађа деца која их похађају имају око годину дана. Међутим, има и приватних вртића која уписују још млађе бебе, тако да сви родитељи којима је неопходно да упишу дете раније у јаслице, треба да се детаљно распитају где је то могуће.

Било да је у питању узраст за јаслице или је дете већ напунило две године и спремно је за млађу вртићку групу, период прилагођавања је нешто што свака породица треба да прође. Он је важан и за дете и за родитеље, а уз помоћ особља из приватног вртића, лакше се превазилази. Ево неколико савета како да се најбоље припремите за полазак у приватни вртић.

Након што сте одабрали приватну предшколску установу и одлучили када вам највише одговара да дете крене да је похађа, требало би да оставите довољно времена за адаптацију. То значи да би идеално било да одложите друге обавезе и да знате да период прилагођавања може бити краћи или дужи. Колико ће он трајати, то је индивидуално и не може се предвидети. Стога рачунајте на то да се за то време још увек не враћате на посао. Дете у почетку веома кратко борави у вртићу.

Многи приватни вртићи нуде могућност да првих неколико дана и ви будете поред детета, тј. да сте ту док се оно упознаје са васпитачима, другарима и простором. Након тога, постепено га остављате на кратко са васпитачима, када му се они потпуно посвећују. Чак и овај кратки боравак од петнаестак минута до пола сата детету може бити тежак у почетку, јер није навикло да се одваја од вас. Ипак, ту је особље у приватним вртићима да вам помогне да се што боље снађете током читавог процеса. Има деце која се брже прилагоде од друге, али свакако сва она у извесном тренутку прихвате нову средину.

Како припремити дете за полазак у приватни вртић? Важно је унапред му причати о томе и кроз разне примере му приближавати боравак у вртићу као нешто што је позитивно и добро. При том увек будите искрени са дететом и спремни да одговорите на сва питања. На пример, испричајте детету како је изгледало када сте ви ишли у вртић. Уколико има старију браћу и сестре нека му и они кроз позитивне примере приближе шта то значи свакодневно похађати вртић.

Увек будите искрени према детету. Уколико приметите да се дете плаши да се одвоји од вас, објасните му да је то нормално и да сте ви то исто осећали кад сте били мали, али да сте после схватили да нема разлога за страх. Полазак у приватни вртић је ново раздобље и промена, те је потребно времена да је дете прихвати. Што више позитивних примера које му дајете повољно ће утицати на оснаживање детета. Деца воле да се угледају на родитеље, старију браћу и сестре, тако да је преношење позитивних искустава увек добро дошло.

Осим приче, играјте се игара у којима дететове омиљене играчке иду у вртић. Било да су у питању плишане играчке меде и зеке, лутке или фигурице диносауруса, поделите улоге тако да су неке од њих васпитачи а друге деца и тако се играјте са дететом. На тај начин сазнајете још више о томе како се дете осећа, шта га занима и чега се евентуално плаши када је полазак у приватни вртић у питању. Искористите игру да опонашате разне ситуације и нађите решење за њих. На крају игре, по децу долазе родитељи и она иду кући.

Уколико неко од деце из комшилука, с којом се ваше дете већ дружи иде у исти приватни вртић, детету ће бити лакше у почетку јер већ неког познаје. Организујте да у почетку заједно одлазите у вртић.

Свакако, прилагођавање је процес у коме ће вам пуно помоћи особље приватног вртића, које ће с пуно стрпљења заједно с вама омогућити да се дете што брже и лакше прилагоди новој средини. Кад се адаптација заврши, дете ће с радошћу ићи у приватни вртић где га чекају другари, занимљиве игре, пуно забавних активности и нових играчака.

Бирање приватног вртића за дете тражи вашу пуну пажњу и узимање у обзир више критеријума. Међутим, важно је да знате одакле да почнете.

Требало би да у разматрање узмете више приватних вртића са препоруком, које ћете лако пронаћи на Mirandre.com где су детаљно описани. Упоредите цене услуга приватних вртића, погледајте где се налазе, како изгледа простор и како је конципиран наставни програм. Не заборавите да су приватни вртићи образовне предшколске установе, које ваше дете може похађати од јаслица до поласка у школу. То је веома важан период у ком се дете социјализује и припрема за даље образовање, стога сагледајте више опција и одаберите ону најбољу за вас и вашег малишана.

петак, 21. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије