Читај ми!

За детињство без паметних телефона – иницијатива која има све више следбеника

Хиљаде људи подржава групе родитеља у Великој Британији који позивају на детињство – без паметних телефона.

За детињство без паметних телефона – иницијатива која има све више следбеника За детињство без паметних телефона – иницијатива која има све више следбеника

Локална WhatsApp група коју су покренуле две мајке забринуте за безбедност на мрежи привлачи више од 4.000 чланова. Група је посвећена циљу да се забрани малој деци да имају паметне телефоне, јер расте забринутост за безбедност на мрежи и утицај друштвених медија на ментално здравље. WhatsApp групу "Smartphone Free Childhood" су креирале бивше школске другарице Клер Фернихо и Дејзи Гринвел као одговор на њихове страхове око коришћења паметних телефона.

„Имам дете од седам и девет година. Дејзи има децу сличног узраста и обе смо се осећале заиста ужаснуто и забринуто, и једноставно нисмо желеле да имају паметне телефоне са 11 година, што је сада изгледа норма“, рекла је Клер. Фернихо и Гринвелова су се надале да ће овај покрет охрабрити родитеље да одлажу давање паметних телефона својој деци до најмање 14. године, без приступа друштвеним медијима до 16.

Али оно, за шта су очекивале да ће бити мала група пријатеља који помажу да „оснаже једни друге“ претворило се у кампању широм земље након што је група достигла број од 1.000 људи у року од 24 сата након што је Гринвелова поставила Инстаграм пост да промовише циљеве групе.

„Биле смо потпуно изненађене. Само је букнуло! У року од пола сата, настало је 30 локалних група које су се појавиле широм земље, и које се само шире и шире“, рекла је Фернихо.

Група, претворена у заједницу, како би се омогућила придруживање већем броју људи, сада има око 4.500 чланова.

Паметни телефони излажу децу „свету за који нису спремна“ јер могу да приступе порнографији и садржајима о самоповређивању и самоубиству, што може имати штетан утицај на њихово ментално здравље. У том узрасту им не треба паметни телефон“, рекла је Фернихо.

Ограничење приступа штетном садржају

Истраживање "Ofcom-а" је показало да 91% деце у Великој Британији поседује паметни телефон до 11. године и 44% до девете године.

„Мислиле смо у почетку да имамо екстремно гледиште, али смо желеле да се солидаришемо, али, као да смо отвориле канал за тему о којој многи одавно желе да причају“, додала је Фернихо.

Естер Гejи, мајка Бриjане Гejи, позвала је раније ове седмице на потпуну забрану приступа друштвеним медијима за млађе од 16 година, и рекла да ће више људи имати проблема са менталним здрављем ако технолошке компаније не предузму мере да ограниче приступ штетном садржају.

Бријана је убијена 11. фебруара 2023. и њена мајка верује да је то у вези са тим што је њена ћерка била рањива након што је проводила много времена на мрежама.

Циљ групе је да се промени норма и да се направи договор да се деци не купују телефони одмах по завршетку основне школе, што је устаљени обичај.

„Не желимо да наша деца иду у средњу школу као посебна јер неће имати мобилни. То је ноћна мора и нико то неће учинити свом детету. Али, ако се 20%, 30%, или чак 50% деце појави без телефона са родитељима који доносе и подржавају ту одлуку, та деца ће бити у много бољој позицији“, објаснила је Фернихо и додала: „Наша деца треба да живе своје детињство на прави начин, да се усредсреде на учење и уживају у стварном свету без потребе да свој живот проводе скролујући по екрану, а сви знамо да то није добро за њих“.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво