Читај ми!

Марко увек у Тексасу поносно истиче да је из Лесковца, професор жели сарадњу са српским институцијама

Професор доктор микробиологије Марко Давинић ради на Државном Тексашком универзитету. Један од најпризнатијих професора у Америци ретко посећује Србију, али има жељу да успостави сарадњу са Технолошким факултетом у родном Лесковцу.

Од Лесковца преко Шапца, Луизијане, Тексаса до Северне Дакоте... Доктор Марко Давинић професор је микробиологије на државном тексашком универзитету и Бизмарк стејт центру.

Непрекидно образовање, научно усавршавање захтевало је велика одрицања. Одлазак од куће, из родног града, пријатеља, стално привикавање на нову средину. Испатило се.

Данас је доктор Давинић међу најпризнатијим професорима у Америци. Ужа специјалност су му вируси и бактерије које нападају и штите биљке, али и проучавање квалитета земљишта.

Последњих година Марко често своје студенте доводи у Европу. Недавно је био у Немачкој ускоро одлази у Шпанију а жеља му је да успостави контакт и сарадњу са Технолошким факултетом у Лесковцу.

„Интеракција између студената, на пример америчких, и српских студената, али и професора и сама размена идеја студената и професора, или размена те неке перспективе у области науке например, би донео побољшања и српског, а и америчког система едукације“, рекао је Марко.

У родни град долази ретко. Родитељи чешће одлазе у Северну Дакоту а и када су у Лесковцу, у сталном су контакту са Марком.

Понос на оно што је њихов син постигао је велики, а још већи јер он на сваком кораку истиче да је из Лесковца, Власотинца и Србије.

„Марко се поставио тако малтене као амбасадор Србије. Кад је отишао из Шапца, он је одмах у Луизијани кренуо да се бави и научним радом и спортом. Онда се определио за науку и онда је кренуо. Након преласка на Универзитет у Тексасу, он се трудио да увек истиче одакле је, и како је дошао ту, и да промовише своју земљу”, рекао је Марков отац Александар Давинић.

„Он је увек знао шта треба да ради, где и шта да учи, шта га интересује, и ми смо пратили те његове намере“, рекла је Маркова мајка Марица Давинић.

Наше институције морају на прави начин да искористе младе научнике попут Марка Давинића који имају вољу и жељу да помогну својој земљи.

Марко је добио Октобарску награду од свог родног града.

„Поред ових локалних, регионалних, државних, америчких награда које сам добијао, на пример, добио сам звање најбољег професора у Дакоти, или добијања стипендије за истраживање, поред свих тих америчких награда, ово је мени прва и једина награда коју сам добио у Србији. Веома ми је драго да је баш град Лесковац, одакле потичем, да ми је доделио признање за мој дописнос у науци.

У професионалном усавршавању доктор Марко Давинић достигао је врхунац, али то га неће спречити да се и даље бави научно истраживачким радом. Имати овако угледног стручњака је велика ствар за Лесковац и Србију.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару