Слатко од сланине – изум породице Јовановић, рецепт није тајна

Српска трпеза не може се замислити без сланине. Свежа, осушена, димљена даје посебан укус сланим, али и слатким јелима. Познато је да се добро комбинује са сувом шљивом, али породица Јовановић из Венчана, села код Аранђеловца, отишла је корак даље: сланиницу су ставили у теглу и од ње направили слатко.

У теглама породичног газдинства Јовановић може се наћи педесет врста слатко-слане зимнице и сокова, припремљених без конзерванса и шећера. У понуди имају маринирану буковачу, зелени ајвар, вино у боровници, незаобилазну шумадијску шљивовицу, али и џин са јабуком и десетак врста трава.

"Имамо класичну производњу јагоде, боровнице, а да бисмо се заштитили од лошег откупа прешли смо на прераду воћа. Налазимо сировине и у природи", каже Владимир Јовановић.

Јовановићи воле да пробају специјалитете свих светских кухиња и оду корак даље у припреми необичних рецепата, па је тако настало и слатко од сланине.

"Пошто нас је шесторо, волимо да пробамо јела међусобно и онда направимо референдум, и одлучујемо да ли ћемо то понудимо и другима да пробају и или не", истиче Јовановић.

Припрема није тешка, а рецепт није тајна.

Најпре се испржи 400 грама сланине. Када је скоро готова, извади се из тигања, а у масноћу која је остала, додају се црни и бели лук, со, бибер. Сланина се врати у тигањ на динстање и на крају се дода парадајз-пире, жути шећер и јабуково сирће.

Тако припремљено слатко се сипа у две тегле од 170 грама.

Реакције на укус су различите.

"Радо пробају, можда буде сумње на тренутак – да ли је то то, али после првог залогаја сви су одушевљени", каже Драгица Јовановић.

Драгица и Владимир Јовановић имају четири ћерке, три студирају у Београду, често долазе и учествују у свим договорима и новитетима у кухињи.

"Ја и моја сестра смо цртале налепнице за тегле, радиле смо комбинацијом неких оловака, маркера", објашњава Кристина.

Овај несвакидашњи спој укуса никог није оставио равнодушним, па Владимир планира да увећа производњу и да слатко од сланине промовише по сајмовима хране широм земље и региона.

петак, 22. новембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње