Слатко од сланине – изум породице Јовановић, рецепт није тајна
Српска трпеза не може се замислити без сланине. Свежа, осушена, димљена даје посебан укус сланим, али и слатким јелима. Познато је да се добро комбинује са сувом шљивом, али породица Јовановић из Венчана, села код Аранђеловца, отишла је корак даље: сланиницу су ставили у теглу и од ње направили слатко.
У теглама породичног газдинства Јовановић може се наћи педесет врста слатко-слане зимнице и сокова, припремљених без конзерванса и шећера. У понуди имају маринирану буковачу, зелени ајвар, вино у боровници, незаобилазну шумадијску шљивовицу, али и џин са јабуком и десетак врста трава.
"Имамо класичну производњу јагоде, боровнице, а да бисмо се заштитили од лошег откупа прешли смо на прераду воћа. Налазимо сировине и у природи", каже Владимир Јовановић.
Јовановићи воле да пробају специјалитете свих светских кухиња и оду корак даље у припреми необичних рецепата, па је тако настало и слатко од сланине.
"Пошто нас је шесторо, волимо да пробамо јела међусобно и онда направимо референдум, и одлучујемо да ли ћемо то понудимо и другима да пробају и или не", истиче Јовановић.
Припрема није тешка, а рецепт није тајна.
Најпре се испржи 400 грама сланине. Када је скоро готова, извади се из тигања, а у масноћу која је остала, додају се црни и бели лук, со, бибер. Сланина се врати у тигањ на динстање и на крају се дода парадајз-пире, жути шећер и јабуково сирће.
Тако припремљено слатко се сипа у две тегле од 170 грама.
Реакције на укус су различите.
"Радо пробају, можда буде сумње на тренутак – да ли је то то, али после првог залогаја сви су одушевљени", каже Драгица Јовановић.
Драгица и Владимир Јовановић имају четири ћерке, три студирају у Београду, често долазе и учествују у свим договорима и новитетима у кухињи.
"Ја и моја сестра смо цртале налепнице за тегле, радиле смо комбинацијом неких оловака, маркера", објашњава Кристина.
Овај несвакидашњи спој укуса никог није оставио равнодушним, па Владимир планира да увећа производњу и да слатко од сланине промовише по сајмовима хране широм земље и региона.
Коментари