Израел први у свету одобрио продају лабораторијски узгојеног говеђег меса

Из израелског Министарства здравља саопштили су да је одобрење надлежних служби издато израелској компанији за прехрамбену технологију Aleph Farms Ltd.

У тој компанији развијена је и имплементирана технологија која омогућава лабораторијску култивацију месног ткива из ћелија говеда. Иначе, раније је, на пример Сингапур, издавао дозволе за продају лабораторијски узгојеног меса, али се то односило само на производе базиране на биолошким сировинама које се добијају од живине.

„У оквиру пилот-програма за истраживање алтернативних јестивих протеина које се спроводи у Одељењу за управљање ризицима од хране, министарство здравља Израела, први пут у свету, одобрило је ‘нови прехрамбени’ производ који укључује култивисане ћелије говеда, што је познато и као вештачко (култивисано) месо”, објављено је из ресорног министарства Израела.

„После проласка свих провера, издата је дозвола за продају овог производа широј јавности у Израелу”, додаје се у саопштењу израелског министарства здравља.

У току је рад на промоцији алтернативних извора хране, имајући у виду растућу глобалну потражњу за протеинима и значај производње хране неживог порекла.

Иначе, компанија „Aleph Farms Ltd.” не очекује да ће ускоро бити профитабилна у овом смислу.

Говедина чини само око 20 одсто првог производа компаније, а текстуру дају и соја и пшеница.

Упркос томе, трошкови производње су веома високи, и компанија не очекује да ће ускоро бити профитабилна.

„Доћи ћемо до разумних цена, чак и ако нам за то треба времена. Нисмо основали компанију да креирамо решење за богате”, рекао је Дидије Тубија, представник компаније.

„Наш производ је јединствен међу одобреним производима јер се ради о говеђем производу са текстуром шницле, са нашим ћелијама које нису генетски модификоване и нису подвргнуте другим процесима. Наше ћелије су природне”, додао је Тубија.

четвртак, 30. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије