Читај ми!

Италија је прва земља која је донела закон о забрани вештачког меса

Нацрт закона који је предложио Министар пољопривреде Франческо Лолобриђида, изазвао je сукобе међу политичарима, али га је италијански сенат одобрио са 159 гласова. Против су била 53 сенатора, а 34 суздржана.

Овај Нацрт закона подразумева забрану „производње и стављања на тржиште хране произведене у лабораторији“. Италија је прва земља у Европи која је увела забрану вештачког меса јер је текст закона одобрила већина у Сенату, Демократска партија се суздржала, а Покрет Пет звездица је гласао против. Нацрт су представили Министарство за пољопривреду и Министарство здравља.

Одмах после гласања дошло је до сукоба испред Владе. Наиме представник странке +Европа, Дела Ведова, заједно са секретаром Рикардом Магијем и још неким милитантима, изложио је транспарент на коме је писало да је ова одлука Владе погрешна: „Негујте незнање. Забрана вештачког меса је ненаучна и антииталијанска".

До сукоба је дошло када га је гурнуо Еторо Прандини, председник „Колдиретија“ који је најважнија организација пољопривредних предузетника са више од милион и по чланова.

Припадници те организације су дугим аплаузом и махањем жутим заставицама – које су њихов симбол, поздравили одлуку Владе.

Одмах су реаговале снаге реда покушавајући да их раздвоје. Прандини је викао Дела Ведови да је „делинквент и преварант“, а он је викао: „Видите шта је Колдирети", а затим је новинарима изјавио да је Прандини себи превише дозволио напавши члана парламента само зато јер је изразио свој став, те да ће поднети жалбу суду.

С друге стране, Прандини је новинарима рекао да нема намеру да се извини те да ће и он поднети жалбу суду против Дела Ведове који га је провоцирао.

Министар Лолобриђида изјавио је да осуђује сваку врсту насиља, али да ће се ипак састати са запосленима у "Колдиретију".

петак, 31. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије