Аустријанка тражи 50 странаца да јој помогну да расподели своје наследство од 27 милиона долара

Тридесетједногодишња Марлен Енгелхорн жели да поклони 27 милиона долара свог наследства. Њен предак, Фридрих Енгелхорн, основао је БАСФ, једну од највећих светских хемијских корпорација. Наследница жели да 50 изабраних појединаца одлуче како да најбоље поклони овај новац.

Вест да је од баке наследила милионе евра није одушевила аустријску наследницу Марлен Енгелхорн. Уместо тога, код ње је пробудило свест да никако не жели да игнорише искривљену расподелу богатства у друштву, рекла је још 2022. године. Постала је непоколебљиви заговорник опорезивања богатих људи попут ње и одлучна да ће дати већи део свог наслеђеног богатства.

Енгелхорнова је ове недеље најавила формирање савета грађана у Аустрији који ће одлучити како да се расподели њено наследство од 27,4 милиона долара.

„Имам овај новац јер влада није успела да испуни свој мандат да обезбеди да се богатство расподели у друштву на такав начин да неправедно не заврши у мојим рукама, само зато што сам дошла на овај свет у овој породици. са овим презименом“, изјавила је Марлен на конференцији за новинаре.

Она припада малом клубу светских изузетно богатих који се залажу за пореску правду захтевајући веће порезе за оних један одсто најбогатијих на свету. Године 2021. године била је један од оснивача удружења Tax Me Now (Опорезуј ме сада) , које чине богати људи у земљама немачког говорног подручја, како би се позабавила екстремном неједнакошћу која је резултат пореских политика. Наследници попут ње, каже Енгелхорнова, не плаћају порез на наследство и на тај начин готово ништа од свог богатства не враћају друштву.

„У Аустрији један одсто најбогатијих становника поседује до 50 одсто нето богатства. То значи да стоти део друштва поседује нешто мање од половине богатства“, написала је она у саопштењу. „А 99 одсто људи треба да располаже са другом половином.“

Она је потомак Фридриха Енгелхорна, који је основао БАСФ у Немачкој 1865. године, данас једну од највећих светских хемијских компанија. Новац који поклања, према њеној иницијативи  Guter Rat für Rückverteilung  (Добар саветник за прерасподелу), потиче из наследства које је добила од баке. Није одмах било јасно који део наследства ће задржати након што је дала 27,4 милиона долара. Портпарол Гутер рата одбио је да коментарише њену финансијску ситуацију.

Аустрија је укинула порез на наслеђе и поклон 2008. У Сједињеним Државама не постоји савезни порез на наследство, иако неколико држава има ово пореско оптерећење, према истраживању Урбан института са седиштем у Вашингтону. Пореска служба и неке државе наплаћују порез на пренос имовине након смрти оставиоца.

Као први корак, 10.000 грађана широм Аустрије је ове недеље добило позиве за учешће у савету, саопшено је из Гутер рата и додато да ће бити изабрано 50 људи који најбоље одражавају састав становништва земље. У раду овог савета ће учествовати и компетентни стручњаци, напомиње Марлен Енгелхорн.

Наследница неће бити део савета, који ће имати слободу да доноси одлуке о томе како да се новац искористи. Чланови групе ће добити 1.317 долара као надокнаду за рад током шест викенда, а састанци ће се одржавати између марта и јуна у Салцбургу.

Како праведно опорезовати милијардере била је спорна тема у Сједињеним Државама. Анализа Беле куће из 2021. закључила је да је 400 најбогатијих америчких породица плаћало у просеку 8,2 одсто свог прихода у виду пореза између 2010. и 2018. „То је нижа стопа у односу на оно што многи обични Американци плаћају“, наводи се у саопштењу Беле куће.

У видео-снимку из 2021. године објављеном на Фејсбуку, Енгелхорнова је рекла: „Милионери не би требало да одлучују да ли доприносе на праведан начин друштвима у којима живе. Социјална правда је у најбољем интересу свих. Порези на богатство су најмање што можемо да урадимо да преузмемо одговорност. Опорезујте нас.“

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару