Читај ми!

Хиге – како да постигнете дански концепт за уживање у истинској срећи током зимских дана

Данска се стално рангира као једна од најсрећнијих земаља на свету. Mогуће је да је рецепт за срећу концепт који се зове "hygge" („хиге“).

Хиге – како да постигнете дански концепт за уживање у истинској срећи током зимских дана Хиге – како да постигнете дански концепт за уживање у истинској срећи током зимских дана

„Хиге" стил живота је тешко описати речима, али укључује праксе које чине да зима буде пријатна и топла. Дански стручњак за срећу Меик Вajкинг, оснивач је и извршни директор "Happiness Research" института, истраживачког центра са седиштем у Копенхагену који је посвећен истраживању тога – зашто су нека друштва срећнија од других, и питања – како да боље разумемо предности концепта „хиге".

Објашњење овог концепта зависи од тога кога питате. Према сајту Higge House, значење овог термина је „осећај или тренутак, било да сте сами или са пријатељима, код куће или напољу, који је удобан и посебан“.

Оксфордски речник дефинише „хиге" као „квалитет топлине и удобности који даје осећај среће“.

Вајкинг је и аутор Мале књиге о хигеу, и открива да се тај термин објашњава кроз све, од „уметности стварања интимности“ и „удобности душе“ до „какаа уз светлост свећа“. Он каже да је овај концепт дубоко укорењен у културу Данске.

Вајкинг је за Њујорк тајмс рекао да „Данци виде хиге као део културе, на исти начин на који рецимо Американци виде концепт слободе“.

Неки од кључних „састојака“ хиге концепта укључују заједништво, опуштеност, удобност, а Данци су у суштини пратипоци овог начина живота да би се носили са тешким осећањима, досадом, хладноћом, једноличном свакодневицом…

Иако је „хиге" концепт током целе године примењиван у Данској, постаје све чешће прихваћена пракса како би и други широм света лакше могли да прођу кроз мрачне, хладне зимске месеце, уз задржавање позитивног става.

Како вежбати хиге

Можете размишљати о овом концепту као о задатку да „чините нешто обично – изванредним“.

Уз свесну компоненту фокусирања и уживања у једноставном тренутку, "higge" је нешто што би Американци сигурно могли више да користе. (Америка је заузела 15. место у светском индексу среће за 2023. годину, док је Данска доследно заузимала друго место у погледу рангирања среће), преноси портал Draxe.com.

Како живeти „хиге животoм“? „Хиге" се односи на осећај сигурности, вољености, на топлину дома, мирисе укусне хране, заједништво, пријатељство, породичне везе…

Примери практиковања принципа „хиге"

Читање књига док лежите под топлим ћебетом,

Седење око камина или поред пећи уз испијање шољице топлог какаоа или кафе,

Уживање у вину уз свеће и разговор,

Кување оброка са својом породицом,

Шетња или вожња бицикла.

Вајкинг је поделио још неколико објашњења како би помогао у разумевању принципа „хиге". Наводи да је важна општа атмосфера. Када се пригуше светла, простор изгледа топлије и удобније, опуштено…

Важни елементи су на пример и камин, свеће и камин. Затим је пожељно искључити уређаје који би нас ометали у уживању. Потребно је и осетити заједништво изграђивање ближих односа са ближњима кроз пријатне разговоре и окупљања…

Вајкинг све наведено назива „стварањем простора који је сигуран, удобан и пун подршке“.

Додаје да је важно некада „успорити и живети у тренутку“, поштовати и волети себе, али исто тако некада, и ставити заједништво испред личних потреба и научити да будемо задовољни тренутном ситуацијом у животу.

За шта је користан „хиге" начин живота

Главна предност је што може смањити усамљеност и депресију, а истовремено доприноси већем вредновању живота и осећају среће. Помаже нам да се фокусирамо на оно што је заиста важно у животу, као што су међуљудски односи и налажење смисла.

Како „хиге" утиче на срећу? Можда је Бенџамин Френклин то најбоље рекао: „Срећа се састоји више у малим погодностима или задовољствима која се дешавају сваког дана него у великим комадима среће који се дешавају, али ретко“.

Све више људи широм света поставља питање о томе – шта дефинише срећу али је свакако то тешко измерити и објаснити.

Истраживања сугеришу да се све већи број људи осећа несрећним и „усамљеним“, без обзира на извештаје о напретку друштва.

Одлична ствар код „хиге" концепта је то што је доступан свима и не кошта много. У ствари, стручњаци за срећу попут Вајкинга се надају да „хиге" може помоћи људима да боље схвате да богатство и благостање нису увек блиско повезани.

Према налазима истраживања, након што су наше основне потребе задовољене, више новца не води до веће среће, већ се тада треба фокусирати на оно што нам доноси бољи квалитет живота.

Из многих студија знамо да ствари као што су блиски односи, захвалност, разговори и заједнички оброци доприносе срећи на различите начине, јер смањују усамљеност, анксиозност и стрес, повећавају осећај сигурности и заједништва, опуштају нас, доводе до лакшег и бољег сна.

Осим тога, потенцијално повећање физичке активности – ако Ваш „хиге" укључује клизање, вожњу бицикла, планинарење или шетњу – могу помоћи у смањењу нивоа стреса и повећању самопоштовања.

Дакле, да бисте почели примену „хиге" концепта у свом животу, за почетак запалите свеће од пчелињег воска у свом дому, ушушкајте се уз ћебад да бисте се загрејали, уживајте у укусној храни, читајте књиге поред ватре и проводите више времена са породицом и пријатељима.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару