Читај ми!

Где нам је нестао бонтон

Некада је бонтон сматран за понашање високог друштва, данас га се мало ко сећа. Да не би у потпуности отишао у заборав старији још покушавају да правила лепог понашања пренесу на младе.

Како бонтон налаже, када сте у друштву некога ко је кинуо, требало би да кажете: „Ви кинусте, а он да вам одговори: „Ви приметисте.

Иако о лепом понашању слушамо од малих ногу од бака и дека, родитеља, а касније и наставника, многи данас о манирама мало знају.

Води се жестока борба између оних који би да сачувају норме лепог понашања, дакле да се држе бонтона, и оних који у саможивости својој настоје да га униште. То можемо да видимо на сваком кораку како се људи односе једни према другима, видимо у градском превозу, нема више оног лепог манира да млађи устају старијима, трудници, пропусте слабије“, објашњава проф. др Јован Јањић, културолог.

Кућни, брачни, позоришни, свадбени, бонтон за столом, на зимовању и базену. Ту је и еколошки бонтон, који се, како кажу становници Београда, најмање поштује.

На првом месту нам недостаје навика одлагања и бацања ђубрета у канте за ђубре и друга предвиђена места. Такође, власници паса не чисте за својим љубимцима.

У античком Риму, врхунац отмености био је да се једе лежећи на ниским диванима. Тек након пада Римског царства Италијани су сели за сто. Данас се зна нож у десну, а виљушка у леву руку.

Уколико сте мислили да први утисак није важан, варате се, јер како каже професор Јањић, довољно је само шест секунди да некога упознамо.

Човек, пре свега, показује своје лице, свој лик у сусрету са другим људима. Уколико он има поштовања према другима сигурно да ће и он бити и боље вреднован у друштву. То је битно, не само у личним контактима него и у пословном свету“, нагласио је професор Јањић.

Будите фини и дозволите другима да буду фини, почетак је готово сваке књиге лепог понашања.

Мислите о томе следећи пут када у превоз уђе неко коме би ваше место више значило.

петак, 08. децембар 2023.
2° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара