Читај ми!

Бацити или не бацити, како да знамо да ли је зачин покварен

Кување са зачинима и биљем не само да смањује потребу за сољу, већ и побољшава укус и додаје дубину укуса бројним намирницама. Од алеве паприке до куркуме, у кулинарству се користе многобројни зачини. Колики рок трајања имају?

Бацити или не бацити, како да знамо да ли је зачин покварен Бацити или не бацити, како да знамо да ли је зачин покварен

Зачини су препуни хранљивих материја и пружају различите здравствене предности, нарочито у алтернативној медицини. Миришу и углавном не мењају боју, али то не значи да су још у року употребе.

Рок трајања зачина је другачији од осталих намирница, па никада не морате да бринете да ли ће се „покварити“.

Препорука стручњака је да их треба користити у периоду од шест месеци, јер после губе на квалитету, ароми и мирису. Мада, обновити све зачине два пута током године, економски је неприхватљиво.

„Бацити или не бацити“ зачин, како да знамо да ли је покварен

Зачине треба користити и у складу са многобројним здравственим предностима које пружају, поред ароме и укуса.

Сушени зачини не могу да се покваре. Већина зачина има временски рок трајања, до кога треба да се употребе, али се могу безбедно користити и после наведеног датума на паковању. После истека рока мање миришу и укус им је слабији.

Ако нисте сигурни колико дуго имате зачин у кухињи, проверите колико је јак његов мирис.

Неке зачинске компаније стављају датуме „најбоље до” на паковања зачина, али ако зачин купите на пијаци, они тај датум немају.

Тестирајте своје зачине

Прво треба обратити пажњу на боју зачина. Ако му је боја избледела, укус му је слабији.

Поред теста боје, можете спровести и тест мириса. Ако зачин више не мирише, вероватно је најбоље да га баците и купите нови.

Како чувати зачине

Зачини се правилно чувају на хладном и сувом месту, поклопљени, да не изветре. Треба ограничити  њихово излагање топлоти, влази, светлости и ваздуху. Чувати их на полицама, у остави или у затвореном кухињском елементу. Од материјала, погодни су керамика и стакло.

Пластичне посуде нису препоручљиве јер упијају и друге мирисе.

Ако алеву паприку или бибер ставите у фрижидер, дуже ће задржати боју, а исто важи и за зачине који садрже уља.

недеља, 20. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом