Читај ми!

Седам савета како да изађете из дигиталног пакла

Статистика каже да просечна особа проведе око седам сати дневно прикована за екране повезане на интернет. Та цифра је још већа за оне који посао обављају за рачунаром. Професор Пол Леви нуди савет како да повратите контролу над електронским справама и изађете из „дигиталног пакла“.

Већина нас претерано користи дигиталне уређаје, предуго проводи или радећи или ужива гледајући разне садржаје на телефонима, таблетима, лаптоповима или чак ВР наочарама. Оптужени смо да смо зависни од технологије и упозорени на опасности по наше физичко и ментално здравље.



Један значајан парадокс овде је да се често повлачимо у дигитални свет да бисмо избегли стресове физичког света, али на крају једноставно прикупљамо друге врсте дигиталног и физичког стреса на том путу.

Професор Пол Леви са Универзитета у Брајтону, у једном тренутку је постао забринут због утицаја који је његов живот у дигиталном свету имао на посао и породицу. Направио је неку врсту самоанализе, променио начин на који користи своје електронске уређаје и на крају написао и књигу о опасностима, како га је назвао, „дигиталног пакла“.

Тек последњих година су објављене дугорочне студије о овом проблему. Неоспорно је да дигитални уређаји нуде значајне предности – у комуникацији, образовању, забави, напомиње проф. Леви. Опасност настаје када њихова прекомерна употреба постане токсична по наше здравље.

Напрезање очију, бол у врату, лош сан, стрес, деформитети и болови због напрезања и оштећена функција руке су само неки од симптома који се јављају због претеране употребе електронских уређаја.

Уколико примећујете неке од ових симтома или једноставно осећате да је превише вашег живота потрошено на буљење у екран, професор Пол Леви нуди седам савета како да повратите контролу над електронским справама.

Како повратити контролу

1. Вежбајте да свесно одлажете своје дигиталне уређаје

Држите их подаље од погледа и склоните их када их не користите, посебно ноћу. Истерајте их из спаваће собе, набавите будилник (тако да не користите аларм на телефону) и боље ћете спавати без ноћног скроловања. И ослободите се навике да гледате ТВ са телефоном поред себе. Само се фокусирајте на једну активност и не дозволите да вас омета други екран.

2. Поставите себи временски оквир који ћете провести испред екрана

Превише времена испред екрана може вам задати главобоље. Водите рачуна о начину на који користите своју технологију и користите функције као што су гласовне белешке, које вам омогућавају да останете у комуникацији са другима без дугог гледања у екран.

3. Престаните да дозвољавате дигиталне дистракције

Стално прекидање једне активности да бисте погледали обавештење или поруку на телефону може да изазве физички и ментални стрес. Искључите обавештења и упозорења када желите да се у потпуности усредсредите на неки задатак. И држите телефон подаље од стола. Истраживања показују да уколико је телефон у близини, чак и ако не зуји или звони, чак и ако је напајање искључено, може наштетити вашим перформансама.

4. Одредите доба дана без дигиталног сигнала

Депресија и анксиозност су једна од последица дигиталног преоптерећења. Зато је важно да се на неко време удаљите од свог дигиталног света. Прошетајте природом, прочитајте књигу, идите на вожњу бициклом – било шта што вас накратко удаљи од екрана.

5. Прилагодите осветљење екрана да буде лакше за очи

Прекомерна употреба екрана напреже наше очи и утиче на наш вид. Не чкиљите у мали екран да бисте обавили неки посао који би било боље обавити на лаптопу са већим екраном. Смањите плаво светло на уређајима и искористите све друге корисне функције приступачности. Почните са тим одсјајем екрана. И такође се уверите да вам од јачине звука неће пући бубне опне.

6. Преузмите контролу над хаосом преоптерећености информацијама

Организујте телефон, рачунар и таблет тако да их ефикасније користите. Неке апликације вам заиста помажу да преузмете контролу над својим животом и радите мирније и ефикасније. Апликације за праћење времена мере колико времена проводите (губите) уз екран – припремите се да будете ужаснути! Поново стичемо мајсторство над нашим дигиталним уређајима када постанемо проактивнији у њиховој употреби.

7. Седите правилно када сте дигитално ангажовани

Повијање леђа над телефоном или над лаптопом нашкодиће вашем врату и леђима. Седите усправно, редовно се истегните и често вежбајте – без телефона.

Будите дигитално свесни

Ових седам савета требало би да нам помогну да повратимо осећај контроле над својим дигиталним животом. Професор Леви наводи да је њему ово помогло да боље спава и буди се одморнији. Ради се о томе да имамо посвећено, планирано дигитално време и одређено време када за телефон нема места у ономе што радимо.

Ипак, ради се и о уживању у овим технолошким чудима на задовољавајући начин и свеснијем коришћењу, а не да будемо још једна дигитална жртва. 

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара