Читај ми!

Рекордан број 40-годишњака у САД никада није био у браку

Чак четвртина грађана Сједињених Америчких Држава који имају 40 или више година никада није ступило у брак, показао је недавно објављени извештај Истраживачког центра Пју.

Рекордан број 40-годишњака у САД никада није био у браку Рекордан број 40-годишњака у САД никада није био у браку

Прегледом података америчког Бироа за попис становништва из 2021. године утврђено је да четвртина четрдесетогодишњака у Сједињеним Државама никада није била у браку, објавио је Истраживачки центар Пју.

Резултати су показали „значајно повећање“ у односу на 20 одсто неожењених четрдесетогодишњака и неудатих четрдесетогодишњакиња према подацима из 2010.

Извештај Пјуа је открио да је већа вероватноћа да сретнете неожењеног четрдесетогодишњака, него неудату четрдесетогодишњакињу.

Такође, истраживање је показало да људи тог узраста који нису ступили у брак углавном имају минимум завршене основне студије и да их има знатно више него оних са нижим нивоом образовања.

Налази који указују промену у ставовима Американаца о важности везивања, увелико се разликују од статистике објављене пре неколико деценија. Године 1980. само шест одсто четрдесетогодишњака се никада није венчавало, известио је Пју.

Истраживачки центар је спровео анализу како би прегледали како се променила стопа ступања у брак међу четрдесетогодишњацима у САД од 1850. до 2021. године.

Налази су открили растући тренд одлагања брака или потпуног одустајања од њега међу људима рођеним током или након шездесетих, наводи се у извештају.

„У свим претходним генерацијама одраслих Американаца, мање од један од пет одраслих није покушало да ступи у брак до 40. године“, наводи Ричард Фрај, истраживач Пјуа, у изјави за Си-Ен-Ен.

Нови извештај је пажњу усмерио на ову старосну категорију како би осветлили чињеницу да одрасли имају тенденцију да „своде животне рачуне на почетку нове деценије живота“, додаје Фрај.

„Очигледно да је ово становиште помало застарело и мења се, али плодност и брак су донекле повезани“, напомиње. „Неке жене можда желе да имају децу у контексту брака. Пошто плодност опада након 40. године, то би било прикладно доба за ступање у брак.“

Отприлике један од четири четрдесетогодишњака који нису били у браку 2001. године, стало је пред матичара до 60. рођендана, извештава Пју.

Ако се образац настави, Истраживачки центар предвиђа да ће се „сличан удео“ четрдесетогодишњака који никада нису били у браку такође венчати у наредним годинама.

„Ми смо на новој територији, да тако кажем, и пратимо како напредују данашњи четрдесетогодишњаци док истражују нове начине партнерских односа“, истиче Фрај.

Извештај Националног пројекта о браку Универзитета у Вирџинији из 2022. показује да се средња старост при ступању у брак у последњих 50 година, „са 23 године у 1970. попела на око 30 у 2021. за мушкарце, и са 21 године у 1970. на 28 година у 2021. за жене.“

Али касније ступање у брак не мора нужно да значи бољи брак: 81 одсто мужева који су се раније венчали рекло је да су задовољни у својим браковима, у поређењу са 71 одсто оних који су се венчали касније, наводи се у извјештају. Међу женама је било сличних резултата, али са мањом разликом – 73 посто раније удатих жена било је задовољно, у поређењу са 70 посто касније удатих жена, наводи се у извештају.

петак, 26. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару