Читај ми!

Марко Стојановић, директор позоришта Пуж: Дечје позориште прво треба да вас научи шта је добро, а шта је зло

Један од „криваца“ за вештину невербалне комуникације коју поседују они који нам се свакодневно обраћају са скупштинске говорнице је Мaрко Стојановић, глумац и пантомимичар, који је и нови директор позоришта Пуж.

Гостујући у Београдској хроници, Марко Стојановић напомиње да не може да открива ко су му били „ученици“, али да је задовољан како су савладали његове лекције.

„Мени повремено више смета садржај, али то је мој лични утисак. А професионално, што се тиче технике комуникације, углавном су мање-више добри. Има их који се опусте после неког времена, па заборавају да треба да вежбају и онда у неким тренуцима то постане технички неисправно“, напомиње Стојановић.

Додаје да неки забораве колико је важна дикција и правилно изговарање сваког гласа како би људи који слушају добро разумели. Заборављају да не треба дувати у микрофон, не издисати ваздух кроз нос и сличне финесе.

„Ми сви причамо приче. Дакле, све је то причање приче. И политика, и ова емисија, и позоришне представе, и усмена књижевност. Дакле, све је то причање приче. Сви смо ми приповедачи, само је питање колико занимљиво“, наглашава гост Београдске хронике.

Причање приче може да се научи, као и у сваком другом послу. Може да се научи толико да се буде добар, али ко се потруди може да буде и одличан. Они који поред труда имају и талента, они сву већ уметници.

Како да препознамо када нас лажу?

Занимљиво је да је људско тело искрено и тело покушава да се сакрије од лажи, или да побегне од лажи, напомиње Стојановић.

„Ако вас неко гледа нетремице у очи, значи да је био на курсу и чуо да кад се лаже, обично се спушта поглед доле. Дакле, или је варијанта ако зури у вас, можда треба позвати и хитну помоћ човеку. Али обично се поглед спушта, склања, прекривају делови лица, када се изговара нешто што је лаж или што хоће човек да сакрије. Кажу да мушкарци умеју да намештају обрве, док жене, с друге стране, умеју да чешкају доњи капак“, објашњава глумац.

Улога позоришта у васпитавању деце

Марко Стојановић ће наредних година бити вршилац дужности директора позоришта Пуж. Сматра да свако позориште, а посебно дечје има значајну васпитну улогу.

„Свако уметничко дело има неку поруку. Нас уметност учи да не гледамо свет обичним очима, него нас учи критици, учи нас да размишљамо. Оно што је у позоришту добро, као и на филму, ви можете да проживите, да искусите на неки начин, виртуелан, али ипак емотиван, ситуације које можда у животу нећете искусити, па да научите нешто кроз то. А посебно дечје позориште и разни дечји програми, они прво треба да вас науче шта је добро, а шта је зло“, наглашава саговорник Ане Манојловић.

Додаје да му се чини да се то у последњим деценијама мало изгубило. Свеприсутност интернета и избрисале су се јасне, оштре линије између добра и зла. Ту позориште, посебно дечје, може да помогне.

Планови за будућност

Позориште Пуж функционише већ три деценије. Бранко Коцкица га је основао са својом покојном супругом и оно има своју естетику, своје приче и представе. Постављено је четрдесетак представа које наново постају актуелне сваких пет-шест година, наводи Стојановић.

„Мој приоритет ће бити стварање нове публике, одгој нове публике. Како довести децу која су расла у Пужићу, а сада су родитељи, да доведу своју децу у Пужић? Како информисати и децу да вуку родитеље за рукав, да их воде у Пужић, а како и информисати те родитеље да доведу своју децу у Пужић, да потроше време, пре свега. Јер ви када водите дете у позориште, ви проведете једно квалитетно време са својим дететом, након тога имате и тему за разговор, јер ви морате са дететом после да разговарате о тој представи“, наглашава Марко Стојановић.

Поручује родитељима да седе са својом децом и одгледају представу, а не да седе испред и чекају да се представа заврши. Важно је да родитељи проводе време са својом децом, сматра Стојановић.

„Кад се вратите с посла, немојте рећи, немој сад да ме питаш, уморан сам. Не. Први начин учења је имитација. Дакле, то младунче у кући ће учити тако што имитира вас. Питајте било ког васпитача у вртићу, какви су родитељи, тачно знају какав је ко родитељ по понашању детета у вртићу. Дакле, идите у позориште са дететом и причајте о томе“, наглашава на крају гостовања Марко Стојановић, нови директор позоришта Пуж.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару