Читај ми!

Војничка метода у пет корака како заспати за неколико минута

Техника коју практикује америчка војска помаже војницима да спавају у било каквим околностима, укључујући и пуцњаву. Састоји се од пет корака и може да побољша навике спавања и опште благостање.

Војничка метода у пет корака како заспати за неколико минута Војничка метода у пет корака како заспати за неколико минута

Кинеске власти имају метод мучења познат као „изнуривање орла“. Односи се на древну праксу којом би соколари тренирали своје птице грабљивице тако што им никада не дозвољавају да спавају. Идеја је била да соколу можете сломити вољу уколико га довољно дуго држите будним. Са људима је иста ситуација.

Како би применили технику изнурити орла“ кинески истражитељи ударају у гонг поред уха осумњиченог или му упере два интензивна светла у лице како би били сигурни да није заспао. Оно што кинеске службе знају (као што зна и ЦИА и све остале) јесте да је човек без сна слаб човек. Када не можете да се одморите, рећи ћете и учинити све што ваши тамничари желе.

Сан је од виталног значаја за наше функционисање. Лош сан је повезан са већим ризиком од кардиоваскуларних болести, дијабетеса, гојазности и деменције. Недостатак сна утиче на наше расположење, смањује меморијске способности и чини имуни систем мање способним да се бори против инфекција. Такође утиче на радне способности. Много смо склонији незгодама и много слабије расуђујемо када смо поспани.

Подаци говоре да је недостатак сна такође играо улогу у драстичним људским грешкама које су довеле до трагичних исхода, као што су кварови нуклеарног реактора, приземљење великих бродова и авионске несреће.

За војнике добар сан може бити питање живота или смрти. Због тога америчка војска практикује „војнички метод“ спавања. Шта тај метод подразумева и можемо ли да научимо из њега како да се боље одморимо?

Војнички метод спавања

Када се спаваонице налазе усред бучних, стресних и опасних услова, вероватно ће вам бити тешко да се успавате. С обзиром на то да је „бучно, стресно и опасно“ нешто са чиме се амерички војници често суочавају, био им је потребан метод да помогну својим војницима да се наспавају. Ову технику први пут је забележио олимпијац, тренер Лојд Бад Винтер 1981. године у књизи Опусти се и победи: Наступ на шампионату.

Винтер је провео године после Другог светског рата разговарајући са припадницима Ваздухопловног корпуса америчке војске и научио је о мало познатој техници коју су користили да опусте своје пилоте. Сазнао је да су пилоти током обуке користили војничку методу и могли су да се успавају за само 10 минута. У року од само шест недеља, 96% пилота који су користили ову методу наводно су успевали да заспе у том временском оквиру чак и уз пуцњаву у позадини.

Пет корака

Ова магична техника намерно је направљена тако да буде једноставна и ефикасна, тако да свако од нас може да почне да је примењује још вечерас.

1. Опустите лице. Усредсредите се на чело, очи, образе, вилицу и тако даље. Осетите напетост у њима и свесно их опустите.

2. Спустите рамена. Нека вам руке падну доле, а рамена буду опуштена. Замислите да мек, топао ветар нежно гура ваше руке надоле.

3. Удахни дубоко. Полако удахните и издахните. Док то радите, фокусирајте се на то како вам се стомак опушта. Не покушавајте да увлачите стомак; пустите све напоље.

4. Опустите ноге. Враћа се топао ветар и овај пут нежно опушта ваше ноге. Нека вам ноге потону у кревет или на под. Оне су оловно тешке, а кревет је мекан.

5. Прочисти свој ум. Постоји неколико начина да то урадите. На пример, покушајте да визуализујете неке умирујуће слике, попут лежања поред реке која тече или гледања у облаке. Ако то не успе, покушајте да изговарате речи „не размишљај изнова и изнова око 10 секунди. Ако вас нешто омете, не љутите се, само вратите свој ум на једну од те две технике.

Вежбом до савршенства

Шта наука каже о војничкој методи спавања? Испоставило се да се слажу у појединим стварима. Фазе један, два и пет су иначе познате као „прогресивна релаксација мишића“, а докази потврђују да је то добар начин да се изазове опуштено и мирно стање. Штавише, показало се да технике дисања у фази три и „вођене слике“ из фазе пет „појачавају стања опуштања и побољшавају опште благостање“.

Али постоји и скривена корист која се крије унутар војничке методе, а то је чињеница да је то увежбана техника. Истраживања су показала да је одржавање рутине један од најбољих начина да побољшате своје навике спавања. То може бити читање пре спавања, туширање или лагана вежба.

У суштини, важна је сама рутина. Зато испробајте војничку методу, али не очекујте тренутне резултате. Може потрајати између две и шест недеља да постанете стручњак – довољно времена да то постане рутина. Држите се тога и можда ћете се једног јутра пробудити чили и одморни.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара