Оборен Гинисов рекорд – Канађанка дала чак 203 јединице крви

Жозефин Михаљук из Канаде, поставила је нови рекорд у добровољном давању крви међу женама. Жозефин, која има 80 година, и која живи у Алберти у Канади, дала је 203 јединице своје крви.

Храбра жена, током живота спасила је животе великом броју људи. Једна јединица крви приближно има 473 милилитара. Количина крви у људском телу зависи од његове величине, међутим, просечна одрасла особа има око 4,7 литара крви у телу, што чини око 10 одсто телесне тежине.

Претходни рекорд у овој категорији је био 117 јединица које је донирала Мадура Ашок Кумар из Индије.

Жозефин је давала крв скоро шест деценија, почевши од 1965. са 22 године. Каже да је са том праксом почела угледавши се на сестру.

„Осећам да у себи имам крв коју треба да дам, и дајем је, јер људима је и те како потребна“, рекла је нова Гинисова рекордерка.

Жозефинина крвна група је О+, за којом је велика потражња у болницама јер је најчешћа. Према подацима Америчког Црвеног крста, 37 процената становништва САД има тип О+.

Жозефин каже да планира да настави са давањем крви све док је жива. Пре него што да крв, спроводе се провере како би се уверило да је у доброј форми, а њен ниво гвожђа се тестира како би се утврдило да је довољно висок.

„Процедура давања крви није болна и после сваког донирања осећам неку посебну енергију“, рекла је Жозефин која у крв даје и више од четири пута годишње.

Било је неколико година када није могла да донира драгоцену течност, јер жене не могу да дају крв током девет месеци трудноће и годину након тога.

Жозефин има четворо деце, а имала је и неколико операција због којих није могла да даје крв годину дана након сваког од захвата.

Није „планирала“ обарање рекорда

Жозефин се нада да ће својим примером инспирисати више људи да дају крв.

„Требало би да има много више људи који то раде. Постоји тако велика потражња за крвљу да би се спасили животи“, објаснила је.

Крв се користи за лечење пацијената који су подвргнути терапији рака, трансплантацији органа и болестима које захтевају трансфузију крви.

Након донације, телесна крвна плазма се обнавља у року од једног дана, међутим, црвеним крвним зрнцима је потребно четири до шест недеља да се врате на нормалне нивое.

Из тог разлога, даваоци морају да чекају најмање осам недеља пре него што поново дају крв, ограничавајући их на максимално шест давања годишње.

Жозефин никада није очекивала да ће поставити титулу у Гинисову књигу рекорда када је почела да даје крв 1965. године, али је рекла да је то „спектакуларно!“

„Никад нисам ни помислила да ћу оборити неки рекорд. Не донирам крв из тог разлога. И планирам да наставим док могу“, закључила је.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво