Читај ми!

Не смирујте дечји бес и досаду тако што ћете их ставити пред екран

Давање мобилног телефона деци, како би им се одвратила пажња, када су бесна или им је досадно, може да поремети емоционални развој детета. Стручњаци апелују на родитеље да избегавају ову навику.

Продужено време проведено испред екрана могло би да изазове више проблема у погледу емоционалних реакција детета, наводи се у новим истраживањима и студији која је објављена у Jama Pediatriks.

Студија је обухватила родитеље и децу узраста од три до пет година, и анализу како уређаји са екраном утичу на децу. Истраживање је трајало шест месеци.

„Када видите да ваше дете узраста од три до пет година пролази тежак емоционални стрес – виче и плаче због нечега, постаје фрустрирано, можда удара или ваља се по поду – потребно је да му одвратите пажњу и да их научите како да се утишају и смире. Али никако их не треба смиривати тако што ћете им укључити телервизор или дати телефон или таблет у руке“, истакла је др Џени Радески, педијатар и развојни психолог, главна ауторка студије.

Додаје да децу треба научити како да реагују на непријатне и јаке емоције. Уместо коришћења екрана докторка је предложила да научите дете како да реагује на своја осећања тако што ћете им наћи опуштајуће и удобно место за сабирање и сређивање мисли и осећања.

Светска здравствена организација саветује родитеље да не излажу децу млађу од једне године екранима.

„За децу узраста од једне до две године, време проведено испред екрана (као што је гледање телевизије или видео-записа, играње компјутерских игрица) није препоручљиво. За децу узраста од две до четири године, време испред екрана не би требало да буде дуже од једног сата“, препоруке су СЗО. Родитељи и васпитачи се подстичу да уместо тога деци читају и причају приче.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару