Читај ми!

Освежите се и засладите у топлим данима - најстаријим дезертом на свету

Ашуре или Ашура; слаткиш који је познат и као Нојев дезерт, сматра се једном од најстаријих посластица на свету. Дезерт је богат житарицама, махунаркама, сувим воћем и орашастим плодовима.

Освежите се и засладите у топлим данима - најстаријим дезертом на свету Освежите се и засладите у топлим данима - најстаријим дезертом на свету

У турској култури „ашуре" је симбол различитости и пријатељства. Када се прави овај дезерт, прави се у великим количинама да би могао да се по традицији - подели са пријатељима и комшијама. 

Према легенди, када су залихе хране почеле да недостају у Нојевој арци, Ноје је одлучио да све преостале залихе хране стави у један лонац и скува их, како би сви путници били нахрањени док арка не стигне до планине Арарат у источној Турској. 

Према другим изворима, током путовања пророка Мухамеда у Медину са својим следбеницима, видели су групу Јевреја који посте. Када их је пророк Мухамед питао зашто посте, они су му одговорили - да би се сетили дана када их је Мојсије спасао од Египћана. 

Мухамед је сматрао да и Муслимани треба да раде исто јер се Мојсије сматра пророком и у исламској вери.

„Ашура значи 10 на арапском, и односи се на 10. дан у месецу мухарему, првом месецу исламског календара. Дезерт се припрема у кућама током те недеље и дели са пријатељима, симболизујући љубав и обиље", рекла је Семре Торун, уредница у часописима Вог и GQ Turkey.

Како да припремите ашура слаткиш

Постоји неколико верзија ашура дезерта, а ми вам у наставку препоручујемо један од начина припреме.

За осам порција овог слаткиша потребно је 225 грама шећера, шоља и по леблебије из конзерве, и исто толико конзервираног тамног пасуља (љубичасти, тамноплави).

Потребне су и три шоље ољуштеног јечма намоченог у доста вода (који се оставља да тако преноћи), пола шоље некуваног белог пиринча, који је такође одстојао у води, кашика ружине водице, две кашичице цимета, три кашике пистаћија, три кашике пињола и три кашике рибизле.

Спремите и шест пуних кашика сецканих сувих смокви, шест сувих сецканих кајсија, осам кашика насецканих ораха и исто толико кашика семена нара.

Пошто је јечам остао потопљен током ноћи, ставите га да прокључа и додајте, ако треба, још мало воде.

Кувајте око 50 минута на тихој ватри (док јечам не омекша).

Додајте шећер, пасуљ, леблебије, ружину воду и некувани бели пиринач и поново пустите да проври. Ако је потребно, опет можете додати мало воде. Смањите ватру и кувајте још око 10 минута.

Мешајте смесу полако док се не згусне. Пребаците је у велику чинију и проверите да ли је површина мешавине равна. Оставите да се охлади на собној температури.

Када се охлади, по слаткишу поспите цимет, исецкане суве смокве, исецкане кајсије, пистаће и орахе.

Поспите на крају преко ашуре и свеже семенке нара. Послужите охлађено или на собној температури.

петак, 22. новембар 2024.
6° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње