Освежите се и засладите у топлим данима - најстаријим дезертом на свету
Ашуре или Ашура; слаткиш који је познат и као Нојев дезерт, сматра се једном од најстаријих посластица на свету. Дезерт је богат житарицама, махунаркама, сувим воћем и орашастим плодовима.
У турској култури „ашуре" је симбол различитости и пријатељства. Када се прави овај дезерт, прави се у великим количинама да би могао да се по традицији - подели са пријатељима и комшијама.
Према легенди, када су залихе хране почеле да недостају у Нојевој арци, Ноје је одлучио да све преостале залихе хране стави у један лонац и скува их, како би сви путници били нахрањени док арка не стигне до планине Арарат у источној Турској.
Према другим изворима, током путовања пророка Мухамеда у Медину са својим следбеницима, видели су групу Јевреја који посте. Када их је пророк Мухамед питао зашто посте, они су му одговорили - да би се сетили дана када их је Мојсије спасао од Египћана.
Мухамед је сматрао да и Муслимани треба да раде исто јер се Мојсије сматра пророком и у исламској вери.
„Ашура значи 10 на арапском, и односи се на 10. дан у месецу мухарему, првом месецу исламског календара. Дезерт се припрема у кућама током те недеље и дели са пријатељима, симболизујући љубав и обиље", рекла је Семре Торун, уредница у часописима Вог и GQ Turkey.
Како да припремите ашура слаткиш
Постоји неколико верзија ашура дезерта, а ми вам у наставку препоручујемо један од начина припреме.
За осам порција овог слаткиша потребно је 225 грама шећера, шоља и по леблебије из конзерве, и исто толико конзервираног тамног пасуља (љубичасти, тамноплави).
Потребне су и три шоље ољуштеног јечма намоченог у доста вода (који се оставља да тако преноћи), пола шоље некуваног белог пиринча, који је такође одстојао у води, кашика ружине водице, две кашичице цимета, три кашике пистаћија, три кашике пињола и три кашике рибизле.
Спремите и шест пуних кашика сецканих сувих смокви, шест сувих сецканих кајсија, осам кашика насецканих ораха и исто толико кашика семена нара.
Пошто је јечам остао потопљен током ноћи, ставите га да прокључа и додајте, ако треба, још мало воде.
Кувајте око 50 минута на тихој ватри (док јечам не омекша).
Додајте шећер, пасуљ, леблебије, ружину воду и некувани бели пиринач и поново пустите да проври. Ако је потребно, опет можете додати мало воде. Смањите ватру и кувајте још око 10 минута.
Мешајте смесу полако док се не згусне. Пребаците је у велику чинију и проверите да ли је површина мешавине равна. Оставите да се охлади на собној температури.
Када се охлади, по слаткишу поспите цимет, исецкане суве смокве, исецкане кајсије, пистаће и орахе.
Поспите на крају преко ашуре и свеже семенке нара. Послужите охлађено или на собној температури.
Коментари